Słodkości

Tort urodzinowy (dla dziecka)

30 października 2012

Aż nie wierzę, że to już rok:)
Taki wspaniały, obfitujący w tysiące kulinarnych inspiracji,
we wspaniałe blogerskie spotkania i w cudownych ludzi, których miałam okazję spotkać na swej drodze.
Jest tak, że nie wyobrażam sobie prowadzenia bloga,
Smakowity kąsek to moje dziecko i już!

Poświęcam mnóstwo czasu na gotowanie, pieczenie,
a potem sprzątanie po moich zachciankach.
Ale warto.

Życzę sobie, żebym zawsze pamiętała, że dla Was warto się wysilać i próbować upiec najlepszy biszkopt czy zrobić pyszny obiad, żeby potem móc się z Wami nim podzielić.

Dziękuję wszystkim na raz i każdemu z osobna:)

A dziś mam dla Was tort, piękny, choć już cały zjedzony!:)
Pozostało po nim wspomnienie i te kolorowe zdjęcia.

Składniki na biszkopt są takie same jak w przypadku tego przepisu: KLIK + 1 jajko więcej:)

Przypominam, że mój biszkopt ma średnicę 17cm.

Składniki na krem:

  • 500ml śmietany kremówki
  • 250g serka mascarpone
  • 4 łyżki mleka
  • 2 białe czekolady

Dekoracja:

  • 8 paczek wafelków Kit Kat
  • 1 duża paczka lentilek (mogą być m&ms, ja skorzystałam z tańszej opcji)
  • wstążeczka

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy 4 łyżki mleka i mieszamy.
Odstawiamy do ostygnięcia (gdybyśmy wlali gorącą mieszankę do kremówki ta natychmiast by się rozpłynęła).
Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy do niej mascarpone i miksujemy- dosłownie przez chwilkę- im dłużej będziemy miksować tym większe prawdopodobieństwo, że masa nam się rozwarstwi tj. zważy.
Wlewamy ostudzoną czekoladę i mieszamy drewnianą łyżką.
Odstawiamy do lodówki na godzinę, aby czekolady związały masę.

Gotowy, ostudzony biszkopt przekrawamy na 2-3 części- w zależności od upodobania. Każdą warstwę smarujemy kremem.

Mając gotowy tort smarujemy jego boki kremem, przykładamy do nich wafelki- koniecznie zwiążcie je wstążką, bo mogą odpaść:)
Na górną warstwę kremu sypiemy lentilki, wbijamy napis bądź świeczkę i gotowe!

Krem na pewno Wam zostanie więc pozostaje tylko wyjadać go z lodówki:)

Zajrzyjcie 2.11.
Na blogu ruszy urodzinowy konkurs, 
w którym do wygrania będzie 
patelnia grillowa!:)

Przeczytaj również

18 komentarzy

  • Reply Aurora 31 października 2012 at 05:52

    A więc hepibirfdej 😀 :* i wszystkiego czekoaldowego :*

  • Reply mojetworyprzetwory 31 października 2012 at 05:54

    W takim razie Najlepszego, co tylko sobie życzysz i zaplanujesz, by się speniło;)

    A torcik przepiękny!!!

  • Reply Antenka 31 października 2012 at 06:05

    sto lat!
    a tort? poezja:D:D:D przecudnie udekorowany

  • Reply Paulina 31 października 2012 at 06:49

    Sto lat, sto lat niech żyję, żyję nam… PIękny tort! Mój SYnek to by za nim oszalał 😀

  • Reply Bernadeta 31 października 2012 at 08:21

    sto lat smacznych wpisow!

  • Reply Ewa Anna 31 października 2012 at 09:20

    Sto lat;) Ja zaczęłam nie tak dawno, a też już sobie nie wyobrażam funkcjonowania bez bloga:)

  • Reply Emcia Pichci! 31 października 2012 at 09:29

    gratluję wytrwałości, tort mega wypaśny! poczęstuję się, bo dzisiaj ja mam urodziny 😀

  • Reply Dusia 31 października 2012 at 09:39

    uwielbiam ten tort <3 kolejnych lat! :*

  • Reply BernadettaP 31 października 2012 at 09:42

    Cudny torcik i śliczne zdjęcia 🙂 ! Wszystkiego naj- samych smacznych wpisów i kulinarnych (i nie tylko) atrakcji przez najbliższe 100 lat 🙂

  • Reply Anonymous 31 października 2012 at 09:47

    Szkoda tylko ,że nie podałaś źródła . Korzystanie z cudzych pomysłów i podawanie ich za swoje. Tak dobra i szanująca się blogerka nie postępuje. Dla mnie wielki minus. Jeśli taki jest Twój sposób na wpisy, to lepiej żebyś nic nie pisała.

    • Reply pees 31 października 2012 at 09:50

      tego tortu jest tyle wersji, że nawet nie wiem, którą miałabym podać za źródło- a smak kremu sama wymyśliłam- to żadna filozofia;)

      jak przejrzysz wcześniejsze wpisy to zobaczysz, że do każdego podaję źródło, jeśli z takowego korzystam.

  • Reply Hofi_ 31 października 2012 at 14:44

    Wszystkiego najlepszego Smakowity Kąsku! Rośnij nam w siłę!

  • Reply Pastelle 31 października 2012 at 18:21

    100 lat, dużo wytrwałości i jeszcze więcej cierpliwości 😉
    Tort dla dziecka, czy nie i tak na pewno pyszny – moje Młode ma urodziny tego samego dnia co ja więc kto wie, może właśnie taki zagości na stole i nie ważne kto wymyślił tę dekorację 😉

  • Reply Ania 31 października 2012 at 19:40

    Piękny! Wszystkiego najlepszego z okazji urodzinek bloga 🙂

  • Reply Nemi 31 października 2012 at 21:00

    I kolejnych lat blogowania! Wszystkiego najsłodszego:)

  • Reply Anonymous 31 października 2012 at 21:20

    Graaaatulaaaacje!!!!!!!!!! Powodzenia i wytrwałości!!!

  • Reply Kaś 1 listopada 2012 at 09:11

    Paulina, serdeczne gratulacje! mam nadzieję, że kolejne lata przyniosą równie dużo radości
    a tort jak malowany. heh najchętniej poobgryzałabym boki 😉

  • Reply Magma 2 listopada 2012 at 15:27

    fantastyczny pomysł na tort! powodzenia w dalszych wypiekach:)

  • Zostaw komentarz