Słodkości

Tarta z kremem patissiere (Crème pâtissière)

20 października 2012

W Hotelu Royal Atlas desery były pyszne.
Naprawdę przesmaczne, jedyne co to do makaroników można się przyczepić… ;>
Mi najbardziej smakowała tarta, która jest nie tyle marokańska, co francuska, 
ale nie zmienia to faktu, iż jest przepyszna i jest miłym wspomnieniem deserów w hotelu:)

Crème pâtissière jest przepyszny!:) Przepis pochodzi z z Le Livre d’or des Gâteaux

Składniki na spód tarty już znacie, przypominam, że możecie go znaleźć tu: KLIK

Składniki na krem patissiere

  • 250ml mleka
  • 50g cukru
  • 2 łyżki masła
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • dodatkowo: 1 banan, 2 jabłka, 2 kiwi
  • dodatkowo: upieczony kruchy spód do tarty

 Mleko gotujemy, ubijamy żółtka z cukrem i z mąką. Dodajemy do gorącego mleka- cały czas ubijając. Masę podgrzewamy do momentu  którym masa będzie gęstnieć. Na końcu dodajemy masło i w razie powstania grudek miksujemy masę.
Na gotowy spód wykładamy krem i pieczemy w piekarniku 10 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika na tarcie układamy ulubione owoce- u mnie były to plastry kiwi, jabłka oraz bananów. 

Chcecie zobaczyć trochę innych deserów?:)
Te delikatne musy na biszkopcikach z galaretką na wierzchu były przepyszne:) Do wyboru malina i czekolada!
Mały deser maślano-czekoladowy- dobry, ale ciut za tłusty i za twardy
Co prawda to propozycja śniadania na słodko, ale do deserów również może się zaliczać… 🙂 Pyszne, delikatne drożdżówki!
Bardzo dziwne gofry- przypieczone, a w środku konsystencją przypominały surowe ciasto, choć tak naprawdę były upieczone 🙂 Może po prostu na maxa delikatne?
Makaroniki… dałyśmy im tyle szans! I zawsze zawodziły. Strasznie sztuczny posmak i generalnie nieciekawe.
Mus czekoladowy, tartaletka z nektarynką <3, tarta czekoladowa i kolejny makaronik.
Mini drożdżówki do kawy <3
Naleśniki, gofry, croissanty- może być lepiej?:)
Takie ciasteczka kupiłyśmy na souku w Agadirze- same migdałowe i orzechowe pyszności:)
30 dirhamów za 1kg ciastek… to chyba nie dużo, co?:) A zobaczcie jaki wybór!
Tamara jako wielka degustatorka:)
Kolejne zdjęcie robione Samsungiem Smart Foto WB850F, który posiada dotąd nieznaną mi opcję rysowania zdjęć! Możecie zobaczyć cały ten proces na aparacie i na komputerze.
 —

 

Przeczytaj również

5 komentarzy

  • Reply ralpheek 21 października 2012 at 08:57

    słodko się zrobiło…
    😉

  • Reply Asia 21 października 2012 at 08:58

    Przesłodziłam się od samego patrzenia! 😉
    A tarta kolorystycznie niesamowicie pozytywna. 😉
    Pozdrawiam ciepło!

  • Reply Inka 21 października 2012 at 09:04

    takich słodkości mi trzeba 🙂 świetne ciasto!

  • Reply NATALiJA WANTS YOU! ♥ 21 października 2012 at 12:55

    SUPER YUMMYYYY ♥♥♥♥♥♥♥♥

  • Reply mania179 21 października 2012 at 20:22

    Jakie słodkości! Zakochałam się!

  • Zostaw komentarz