Szarlotka sypana to jest to, co lubię:)
Najprostsza i najszybsza jaką znam:)
Przepis posiada chyba każdy,
ja mam od Babci 🙂
Koniecznie wybierzcie soczyste jabłka,
im więcej puszczą soku tym lepiej warstwy się skleją:)
A, jeśli boicie się, że forma może przeciec
włóżcie pod nią trochę większą blaszke:)
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka kaszy manny (można z powodzeniem zastąpić bułką tartą)
- 0.5 szklanki płatków owsianych
- 1,5 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 dużych jabłek
- 200g masła
- ja dodatkowo użyłam mieszanki przypraw do ciast (marki na K. :))
Mąkę, cukier, kaszę mannę, płatki owsiane, proszek do pieczenia i przyprawy mieszamy razem.
Jabłka obieramy, kroimy w plastry.
Dno formy do pieczenia (u mnie średnica 28cm) wykładamy papierem do pieczenia, na niego sypiemy pierwszą warstwę suchych składników, na to układamy jabłka. Tę czynność powtarzamy na zmianę, aż nasze składniki się skończą. Na sam wierzch ciasta kroimy masło.
Pieczemy w 180 stopniach ok. 45-60 minut.
Ładne warstwy?
Ja lubię układać plastry jabłek, gdybym je starła na tarce efekt byłby gorszy.
Jak myślicie?:)
12 komentarzy
ja jestem niecierpliwa z tymi warstwami 🙂
uwielbiam ta szarlotkę:D pokazał mi ją teściowa i zakochałam się w jej smaku, zapachu i tym, że robi się ją błyskawicznie;)
Love the chunky pieces of the apples in-between.
muszę zrobić bo dawno nie piekłam jej ;))
Duża ilość jabłek – to lubię. Wygląda bardzo apetycznie 🙂
tak wygląda idealnie!
Szarlotka to chyma moje ulubione ciasto. Najlepsza jest na ciepło, z lodami. Ale zawsze z receptury babci 🙂
Uwieeelbiam!:)
Abstrahując od szarlotki (udaję, że nie widzę) to narobiłaś mi smaka na kawkę, a tu bach, 23 😛
Właściwie u mnie też jutro będzie szarlotka z okazji przyjazdu siostry, ale taka mamina, tradycyjna 🙂
Sezon jabłkowy w pełni..trzeba korzystać! 😉 pyszności;)
Zrobiłam!! Wyszła pyszna!! Zwłaszcza na ciepło z lodami waniliowymi!
Wyszła rewelacyjna!!!!!