Jak się na nie zapatrujecie?
Liczy się pierwsze wrażenie;>
K. jak na nie spojrzał to się bał zjeść
a to przecież tylko ociupina barwnika:)
Przedstawiam Wam pierogi z twarogiem (tudzież serem) i pastą sezamową.
Kwaśny twaróg, słodki sezam- to naprawdę smaczne!
Przepis pochodzi stąd KLIK
Składniki na 15 sztuk:
- 150g mąki pszennej
- ok. 150ml wrzącej wody
- szczypta ulubionego barwnika spożywczego- u mnie niebieski
- 200g twarogu
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki pasty sezamowej (możecie nabyć ją w nowej ofercie Lidla z racji greckiego tygodnia!)
Mąkę, wodę i barwnik zmieszać razem, podsypać mąką. Ciasto wałkujemy cienko i wykrawamy kółka szklanka.
Twaróg, mleko i cukier łączymy.
Na środek wyciętego ciasta pierogowego nakładamy łyżeczkę farszu, sklejamy przeciwległe boki pieroga, ale tylko na samym jego czubku- czyli nad farszem. Następnie kolejne dwa boki sklejamy do środka- każdy bok sklejamy z kolejnym, tak żeby powstały 4 kieszonki. Na wierzch upychamy jeszcze twaróg, tak, aby wypełnić otworki.
Tak powstałe pierogi gotujemy na parze, jeśli nie macie specjalnego przyrządu do gotowania na parze skorzystajcie z durszlaka albo garnka do gotowania makaronu!:) Ja wykorzystałam drugą opcję:)
Pierogi gotujemy ok. 5 minut, gdy je wybierzemy z naczynia i ostygną, do każdej kieszonki nakładamy pastę sezamową i podajemy:) Możemy dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.
9 komentarzy
ale niesamowite xd
boskie te pierożki 😉 wyglądają cudnie !
Łał! Jestem pełna podziwu dla Twojej kulinarnej fantazji 🙂
pelne zaskoczenie.
Śmiesznie wyglądają, zupełnie jak nie pierogi 🙂 Ładne i niespotykane, bardzo dobry pomysł 🙂
Wygląda świetnie, ale w pierwszej chwili też się zaczęłam zastanawiać, czy tylko środek się wydłubuje 😉
cudnie podane! jestem pod wrażeniem 🙂
hardcore
niebieskie sakiweki 😀 hihi ale pomysł 🙂