Pyszne naleśniki,
podane ciut inaczej- żeby urozmaicić obiad.
Do tego jeżyny, dużo jeżyn!:)
Składniki:
- 350ml mleka
- 3 jajka
- 170g mąki
- 3 łyżki oleju (ja użyłam Kujawski- 3 ziarna)
- szczypta soli
- łyżeczka cukru
- 250g twarogu
- 1 mały jogurt malinowy
- 300g jeżyn
- 2 łyżki cukru
Mleko, jajka, mąkę, sól, olej i cukier miksujemy razem. Odstawiamy na 15 minut.
Twaróg rozgniatamy widelcem (albo miksujemy), dodajemy do niego jogurt i cukier.
Jeżyny płuczemy, zasypujemy cukrem i gotujemy w małym garnuszku 10 minut- aby zrobił się z nich niby dżem.
Ciasto naleśnikowe nakładamy chochlą na rozgrzaną patelnię, smażymy z obu stron na rumiano.
Gotowe, chłodne naleśniki smarujemy masą twarogową i zwijamy. Następnie tniemy w poprzek 5cm kawałki i układamy na talerzu.
Podajemy z dżemikiem z jeżyn i ze świeżymi jeżynami.
Dodatek oleju do ciasta naleśnikowego sprawia, że nie musicie na patelnię nalewać tłuszczu:)
17 komentarzy
Fajna kompozycja Ci z tego wyszła 🙂
cudnie wyglądają twoje naleśniki!:)
Tradycyjny, wspaniały smak. 🙂 Prezentują się u Ciebie naprawdę znakomicie.
To już ten czas…
czas na jeżynę !!!
Na pożegnanie lata? 😀
owszem, ale skrycie marzę o jeszcze paru słonecznych dniach:)
Uwielbiam naleśniki na słodko! Jeżyny, mniam, mniam…
świetnie wyglądają takie pocięte na kawałki
pysznie pozwijane 🙂
pyszne naleśniki! dla mnie te z twarogiem są najlepsze! klasyka 🙂 i dzisiaj będą na obiad 🙂
Zostałaś nominowana u mnie na blogu : http://nutinkowewypieki.blogspot.com/2012/09/versatile-blogger.html .
Kiedy ja ostatni raz jadłam naleśniki z twarogiem. Ale mi smaka narobiłaś!
u mnie na obiad też dzisiaj naleśniki z twarogiem były 🙂 pyszna klasyka!
Aż ślinka leci, super 🙂
mniam!
po prostu:)
pozdrawiam
Jak za mną chodzą takie z serem…
jak ja dawno nie jadłam naleśników ;(