Obiady

Makaron ze szpinakiem i serem

25 sierpnia 2012

Pyszny przepis- wszystko co lubię w jednym!:)
Makaron, szpinak, pomidory i czosnek.
Koniecznie zróbcie w domu!

Składniki:

  • 1/2 opakowania makaronu (u mnie makaron żytni razowy marki Bartolini)
  • 500g szpinaku
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz,
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • suszone zioła: oregano, bazylia
  • ser żółty/mozzarella/feta

Makaron gotujemy w osolonej wodzie 5 minut. Szpinak płuczemy, siekamy i podsmażamy na patelni, dodajemy do niego czosnek i przyprawy.
Krojone pomidory podgrzewamy w rondelku, doprawiamy do smaku i dodajemy przyprawy. Po chwili gotowania blendujemy.
Muszle odcedzamy, każdą nadziewamy gotowym szpinakiem.
Do naczynia żaroodpornego nakładamy zmiksowane pomidory, na wierzchu układamy makaron ze szpinakiem. Posypujemy serem.
Zapiekamy ok. 20 minut w 180 stopniach- możemy przykryć makaron folią aluminiową, żeby się na wierzchu nie przypalił.

Nie obawiajcie się tego, że makaron jest twardawy po ugotowaniu- dojdzie w piekarniku, gdy będzie pływał w sosie.

Na zdjęciu nie widać sera bo go… zdjęłam!;P Psuł cały efekt muszelek:)

Przeczytaj również

9 komentarzy

  • Reply Antenka 25 sierpnia 2012 at 22:07

    ach te kolory, bajeczne!

  • Reply Dusia 25 sierpnia 2012 at 22:28

    talerzyk i kolory mnie urzekły

  • Reply Karmel-itka. 25 sierpnia 2012 at 22:53

    bardzo ładne zdjęcia! dobrane kolorystycznie.
    i pyszne danie. oj, pyszności.

  • Reply Agata 25 sierpnia 2012 at 23:11

    O mniamsiu ja bym zjadła!

  • Reply whiness 26 sierpnia 2012 at 02:18

    Uwielbiam, uwielbiam! Ostatnio mój ulubiony makaron, a jeszcze tak apetycznie u Ciebie wygląda. 🙂

  • Reply Kaś 26 sierpnia 2012 at 08:59

    świetne połączenie – i smakowe i kolorystyczne 🙂

  • Reply kuchenny bałagan 26 sierpnia 2012 at 13:34

    Rewelacja, cudownie wygląda 🙂

  • Reply Daria 26 sierpnia 2012 at 17:45

    mniam, wygląda cudownie! i faktycznie zawiera wszystko co uwielbiam 😉

  • Reply burczymiwbrzuchu 27 sierpnia 2012 at 15:44

    Połączenie smakowe- pycha! Fajne kolory, czasem sama robię makaron w tym kolorze dodając sok z buraków. Muszelki chyba byłyby trudne do samodzielnego uformowania:) Pozdrawiam, Śliwka

  • Zostaw komentarz