Słodkości

Galette z jeżynami (przepis Nigelli)

15 sierpnia 2012

 Galette, jak pisze Nigella to “taki rodzaj placka-tarty o swobodnym kształcie”.
Dzięki polencie/kaszce kukurydzianej spód nie nasiąka i nie rozmacza się.
Gorąco polecam!:)

Składniki:

  • 60g mąki pszennej
  • 30g kaszki kukurydzianej (użyłam takiej dla dzieci)
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 65g zimnego masła
  • 1-3 łyżki wody
  • ok. 200g jeżyn
  • 3 łyżki cukru do posypania wierzchu
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany

Mieszamy razem sypkie składniki, dodajemy masło i zagniatamy, kiedy masa jest za sypka dolewamy zimną wodę. Wyrobione ciasto zagniatamy w kulę i chłodzimy w lodówce co najmniej 30minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, posypujemy jeżynami, boki zakładamy do środka, a na wierzch nalewamy śmietanę. Wszystko posypujemy cukrem i zapiekamy w nagrzanym do 190stopni piekarniku przez 20minut.

Jeśli dotychczas nie próbowaliście galette to naprawdę powinniście je przygotować,
to prosty i smaczny deser.
Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson “Jak być domową boginią”, z moimi zmianami,

Przeczytaj również

8 komentarzy

  • Reply whiness 16 sierpnia 2012 at 04:38

    Ciekawy pomysł, będę musiała go wypróbować. Dotychczas, z przepisów Nigelli, podobały mi się jedynie ricota hotcakes, ale czuję, że ten wypiek też przypadnie mi do gustu. 🙂

  • Reply Kaś 16 sierpnia 2012 at 06:53

    ostatnio piekłam tartę o podobnym kształcie i nawet nie wiedziałam, że nazywa się ją galette 🙂
    fajna taka z jeżynami!

  • Reply Paula Rogóż 16 sierpnia 2012 at 07:50

    Zostałaś otagowana u mnie ! http://nutinkowewypieki.blogspot.com/2012/08/otagowana.html

  • Reply Basia 16 sierpnia 2012 at 09:14

    Super pomysł, oglądałam ten przepis już kilka razy w książce i odkładałam przygotowanie na później. Teraz mnie zmobilizowałaś 🙂
    Pozdrawiam serdecznie!

  • Reply mania179 16 sierpnia 2012 at 13:32

    Kocham jeżyny, kojarzą mi się z dzieciństwem :)))

  • Reply Dominika 16 sierpnia 2012 at 13:48

    też oglądałam i też cały czas odkładam go na później 😉 ale skoro teraz są jeżyny to trzeba zrobić!

  • Reply Kamila 16 sierpnia 2012 at 14:37

    Doskonałe, też mam na liście do przygotowania 🙂

  • Reply asieja 17 sierpnia 2012 at 09:54

    nie mogę sie doczekać jeżyn i ciasta

  • Zostaw komentarz