Znów podaję Wam propozycję na obiad ze szpinakiem w roli głównej:)
Pamiętacie tę zupę? (KLIK)
To propozycja dla wielbicieli szpinaku, tart
i szybkich obiadów!:)
Składniki (forma do tarty 20cm + 2 mini tarty) :
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 400g szpinaku (wykorzystałam szpinak z sosem serowym)
- 1 kulka mozzarelli
- pomidor
- 3 pieczarki (oczywiście możecie dać więcej!)
- przyprawy do szpinaku- czosnek, pieprz, sól, chili
Szpinak siekamy drobno, podsmażamy go na patelni z przyprawami (jeśli korzystacie z mrożonego jak ja- wrzućcie na patelnię, ale doprawcie przyprawami rozważnie- dla mnie bez dodatków był ok).
Pomidora i pieczarki kroimy w plastry.
Ciasto francuskie wykrawamy tak, aby spód i brzegi formy były nim pokryte. Nakłuwamy je widelcem, obciążamy grochem albo fasolą i zapiekamy 10-15minut, aż boki zaczną się rumienić.
Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i nakładamy szpinak, pieczarki, pomidora, rwiemy mozzarellę i wstawiamy na 10minut do piekarnika- aż ser się roztopi i zarumieni.
Pychota!:)
5 komentarzy
obłędnie smakowita!
mmm… moje smaki, zdecydwanie!
Wspaniale skomponowana dekoracja grzybkowa 🙂
Nie smakowałam nigdy szpinaku i myślę, że jest to błędem. Czas wybrać się do sklepu i kupić. Być może zrobię taką tartę? ;>
no pewnie, że pychota! w dodatku zdrowa 🙂