Słodkości

Śmietanowiec light (dietetyczny)

4 czerwca 2012

Śmietanowiec bez śmietany, a co tam!:)

Śmietanowiec był genialny!
Robiłam go późnym wieczorem więc nie poszalałam ze zdjęciami,
musicie wierzyć na słowo warto!:)
Zrobiłam go po haśle ‘za godzinę jedziemy do mojego taty’, które wypowiedział K.
Więc musiało być bezglutenowe i szybkie!:)


Do tego śmietanowca wykorzystałam galaretki na szybko!,
które dostałam od Delecty (formę także!<3).
Serio, to co jest napisane na opakowaniu jest prawdą!
Zastygają w ciągu 30 minut!:)
Są niezwykle smaczne, chociaż ich konsystencja jest trochę inna.

I mogą je jeść wegetarianie, bo nie posiadają żelatyny!!!

Niedługo będziecie mogli wziąć udział

w konkursie, w którym do wygrania będą galaretki oraz taka forma,
w której ja robiłam to ‘ciacho’!!!


Składniki na formę i 4 kokilki (duużo!):

  • 0.5l mleka 0.5%
  • 1.5 opakowania dużego jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki żelatyny rozpuszczone w 50ml wrzącej wody
  • 1-2 łyżki cukru
  • 1 galaretka na szybko! o smaku truskawkowym
  • 1 galaretka na szybko!o smaku agrestowym
  • 0.5 puszki brzoskwiń
  • 2 banany

Zaczynamy od galaretek- przygotowujemy je tak, jak opisano na opakowaniu, przelewamy do miseczek i odstawiamy, gdy ostygnie wkładamy na 20-30minut do lodówki.
Mleko i jogurt mieszamy w garnuszku i podgrzewamy, żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dolewamy do gorącego mleka i mieszamy. Dosładzamy.

Gdy śmietankowo-mleczna masa ostygnie przelewamy ją do formy, wrzucamy pokrojone banany, brzoskwinie.
Gdy galaretka stężeje, kroimy ją i wrzucamy do formy.
Odstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę, najlepiej na całą noc!

 

Przeczytaj również

15 komentarzy

  • Reply wilczyca-Aga 4 czerwca 2012 at 22:55

    piękny!!!

  • Reply Madzialena 5 czerwca 2012 at 06:43

    Jaki ładny 🙂 Bardzo letni, lekki deser 🙂

  • Reply kocie-smaki 5 czerwca 2012 at 06:59

    lekko, dietetycznie.. i takie cudo można zjeść 🙂

  • Reply asieja 5 czerwca 2012 at 07:31

    super kolorowy!:-)

  • Reply Lovelykate 5 czerwca 2012 at 07:59

    Wygląda przepysznie, a do tego można się nim zajadać bez obaw 🙂

  • Reply Dusia 5 czerwca 2012 at 10:04

    o jak ładnie wyszedł w tej foremce

  • Reply kuchennefascynacje 5 czerwca 2012 at 14:33

    Przyda się przepisik na pewno się przyda 🙂

  • Reply pleasureofcooking 5 czerwca 2012 at 15:17

    Przepis wydaje się ciekawy, ale niestety nie mam takiej formy, można ją zastąpić jakąś inną?

  • Reply Urszula - Proste potrawy 5 czerwca 2012 at 16:14

    Gra barw w tym deserze super , od razu chce sie po niego sięgnąć … 🙂

  • Reply nietylkopasta 5 czerwca 2012 at 17:29

    mimo że robiłaś go późno pięknie wygląda
    Zapraszam także do mojego konkursu gruszkowego. Wszystkie informacje są tutaj: http://nietylkopasta.blogspot.com/2012/05/nowy-konkurs-gruszka-i-pietruszka.html. Do wygrania 15 zestawów wartościowych nagród!

  • Reply Agata 6 czerwca 2012 at 14:57

    O mniam mniam, ale to fajne!

  • Reply mariola1975 8 czerwca 2012 at 21:03

    Jak pysznie

  • Reply pees 14 stycznia 2013 at 10:40

    umknęło mi tto pytanie:)
    Jasne, że można:)
    w każdej formie wyjdzie!

  • Reply Kasia 15 lipca 2017 at 13:27

    Witam zważyło mi się, dlaczego? 🙁

    • Reply pees 17 lipca 2017 at 07:53

      Cześć Kasiu,
      zapewne zależne jest to od jogurtu i żelatyny. Spróbuj może z innym jogurtem – polecam grecki typu light, dobrze rozmieszany z mlekiem, i ostudzoną żelatynę przelewać do mleka. Powinno pomóc. Ja niestety nie miałam tego problemu więc nie umiem w 100% podać przyczyny zważenia się masy. Pozdrawiam

    Zostaw komentarz