Słodkości

Tarta z masą jogurtowo-serową (przepisy dietetyczne)

2 maja 2012

Nie będę Was długo zachęcać,
wiecie dobrze, że czasami raczę siebie (i Was) słodkościami
dietetycznymi, baaardzo light.
Tym razem prezentuję Wam tartę z masą sernikową, którą podałam na zimno.
Obok widzicie dekorację z roztopionej czekolady, która dodała kaloryczności,
ale także ‘tego czegoś’ 🙂
Gdybym miała świeże maliny na pewno nie byłoby miejsca na czekoladę!

Osobiście uważam, że masa
jest pyszna!
Ze spodem trochę przesadziłam- był za gruby, 
boki powinny być cieńsze.

Składniki na spód:

  • 250g twarogu chudego ( u mnie półtłusty)
  • 2 jajka
  • 6 łyżek płatków owsianych (z powodzeniem możemy dać otręby)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • opcjonalnie: cukier waniliowy bądź wanilinowy – 1 łyżka

Wszystkie składniki mieszamy razem (ja miksowałam).
Formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia, ja popryskałam ją także tłuszczem w spray’u.
Pieczemy do zrumienienia w 180 stopniach, ok. 20-30 minut ( po 10 minutach przykryjmy tartę folią, aby boki się nie spiekły- jak u mnie).

Składniki na masę serową:

  • 300g twarogu chudego (u mnie półtłusty)
  • 3 jajka
  • 350g jogurtu light ( u mnie malinowy)
  • 1 budyń waniliowy (albo 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej)
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  •  opcjonalnie: świeże owoce na wierzch bądź roztopiona czekolada

Twaróg, jogurt jajka i budyń miksujemy razem. Wylewamy na podpieczony spód, pieczemy 20-30 minut w 180 stopniach, aż wierzch się zetnie i będzie ‘giętki?’ 🙂

Uwaga: Jak wspominałam w lodówce mam 1/3 masy serowej oraz 1/3 masy na spód, także proporcje są na duuużą blaszkę albo na dwie:)

Przeczytaj również

19 komentarzy

  • Reply Karmel-itka. 3 maja 2012 at 05:57

    i nawet CI na diecie będą mieli pyszną, słodka majówkę ;]
    bardzo fajny wypiek. podoba mi się ta lekka masa ;]

  • Reply asiej 3 maja 2012 at 06:25

    lubię taką masę serową light.

  • Reply Maggie 3 maja 2012 at 06:31

    Bo lajtowe wcale nie musi znaczyc, ze niesmaczne 🙂

  • Reply Aurora 3 maja 2012 at 07:50

    Skoro w maju na duchu lżej, to i czemu nie na talerzu? Tym bardziej, że tak ciepło, więc zaraz trzeba będzie brzuszek odsłaniać 😉

  • Reply slyvvia 3 maja 2012 at 09:27

    Naprawdę smakowity deser. Muszę w końcu zrobić tartę 🙂

  • Reply Dusia 3 maja 2012 at 10:03

    Nie wierzę, że można i na dietetycznie 🙂 Jesteś niesamowita:)

  • Reply dybek 3 maja 2012 at 10:51

    Świetny pomysł! Na majówkę i na każdy codzień 😀

  • Reply Lovelykate 3 maja 2012 at 11:03

    Oj wygląda fantastycznie. A do tego dietetycznie. Cudownie! 🙂

  • Reply Arvén 3 maja 2012 at 11:04

    Dietetyczna tarta sernikowa, świetny pomysł 🙂
    Pyszna lekka majówka!

  • Reply Karolka 3 maja 2012 at 12:01

    O na taką dietę mogłabym przejść:)

  • Reply What's Baking?? 3 maja 2012 at 12:48

    It looks great. Love your choc design.

  • Reply Jagódka 3 maja 2012 at 14:11

    Bardzo fajna tarta, chętnie bym się skusiła:)

  • Reply braczo 3 maja 2012 at 17:41

    Wygląda cudownie i pewnie smakuje latem

  • Reply Smacznie Zdrowo Tanio 4 maja 2012 at 11:02

    Takie light to można wcinać 🙂

  • Reply Sandy 5 maja 2012 at 22:59

    No to ciasto zrobię z połowy porcji, a nadzienie mogę zjeść nawet samo w postaci muffinkowych serniczków. 🙂

  • Reply Kaś 6 maja 2012 at 21:21

    bardzo ciekawy przepis! sama też często korzystam z przepisów light 🙂

  • Reply Anonymous 13 kwietnia 2013 at 14:52

    Właśnie zrobiłam! Dałam truskawkowy jogurt i na wierzchu zrobiłam wzorki z musu truskawkowego. Pychota!!!

  • Reply Anonymous 11 czerwca 2013 at 14:43

    a czy ten budyń trzeba najpierw ugotować? czy trzeba wsypać proszek tylko????????

    • Reply pees 11 czerwca 2013 at 14:48

      chodzi o proszek- dlatego możesz go zastąpić skrobią:)

    Zostaw komentarz