Słodkości

Ciasto brownie (ciasto czekoladowe)

8 maja 2012
ciasto czekoladowe

Po 13 mam pociąg do Warszawy,
jutro rano mamy spotkanie z Winiary,
na którym poznam aż 19 innych blogerów!:)

Uwielbiam ciasto brownie-
to wilgotne, ciężkie ciasto czekoladowe
jest przepyszne,
chociaż zdaję sobie sprawę z tego, 
że nie wszyscy za nim przepadają…
Bo niby zakalec?

Do ciasta brownie postanowiłam dodać parę dodatków, 
które wzbogacą jego smak.
Jak byłam mała
często zagryzałam słone paluszki czekoladą.
Uwielbiałam (uwielbiam!) to połączenie:)

Składniki:

  • 200g masła
  • 200g gorzkiej czekolady
  • 4 duże jajka
  • 100g cukru
  • 100g mąki
  • 2 łyżki kakako
  • 1 łyżka kawy
  • dodatkowo: krakersy, orzeszki solone, czekolada mleczna oraz pianki marshmallows

Masło roztapiamy razem z czekoladą w kąpieli wodnej, jajka ubijamy mikserem.
Do puszystych jajek dodajemy cukier, kakao, kawę oraz mąkę- miksujemy. Gdy masa czekoladowo-maślana nam ostygnie dolewamy ją do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką.
Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (200stopni) i pieczemy 10minut, po tym czasie dodajemy na wierzch krakersy itp. i ponownie pieczemy ok. 7minut.

Ważne jest, aby czas pieczenia nie przekroczył 20-25 minut, bo ciasto nam wyschnie w środku.

ciasto czekoladowe

Przeczytaj również

17 komentarzy

  • Reply Madzialena 8 maja 2012 at 06:58

    Ta dekoracja jest powalająca! 🙂

  • Reply Paulina 8 maja 2012 at 07:42

    Wygląda cudnie 🙂

  • Reply Aga 8 maja 2012 at 09:17

    Świetny pomysł! Też uwielbiam brownie! Powodzenia na wyjeździe:)

  • Reply Jolanta Szyndlarewicz 8 maja 2012 at 10:20

    ależ ono cudne:) uwielbiam brownie:)

  • Reply Maggie 8 maja 2012 at 11:23

    Brownie na bogato! Podoba mi sie bardzo 🙂

  • Reply Nette7 8 maja 2012 at 11:53

    Ja nie przepadam za połączeniem smaku słodkiego i słonego, co wcale nie przeszkadzało mi jeść kremu z Kinder Bueno za pomocą słonych paluszków ;).. Za to brownie lubię, ale zawsze wzbudza kontrowersje- ZAKALEC?!. A tłumaczenie gościom, że to ciasto takie ma być bywa zabawne, kiedy z politowaniem patrzą na piekareczkę, a w głowach świta im myśl: “mogła kupić ciasteczka..” 😉

  • Reply What's Baking?? 8 maja 2012 at 13:04

    Wow this looks great, like just out from the magazine! would love to taste some.

  • Reply slyvvia 8 maja 2012 at 14:21

    Wypasione brownie 😉 Chodzi za mną ciasto 😀

  • Reply Zaytoon 8 maja 2012 at 15:26

    Smakowite połączenie kontrastów. Lubię!

  • Reply Gosia 8 maja 2012 at 16:10

    ale obładowany! 🙂 też lubię paluszki z czekoladą.. 🙂

  • Reply chantel 8 maja 2012 at 18:53

    chyba wolę klasyczne brownies, choć to wypakowane na pewno efektowniej się prezentuje 🙂

  • Reply Karolka 8 maja 2012 at 19:19

    o kurka wodna! Brownie na bogato:)

  • Reply pleasureofcooking 8 maja 2012 at 19:53

    Chętnie spotkałabym się z bloggerami, ale niestety .. obawiam się, że nie będzie w najbliższym czasie takiej możliwości. Brownie wygląda cudownie i nawet teraz skusiłabym się na kawałek takiego ciasta pomimo późnej pory. Też często mam takie ” odchyły ” i zagryzam rzeczy, które kompletnie do siebie nie pasują. Cóż, takie uroki. 🙂

  • Reply Kaś 9 maja 2012 at 07:43

    brownie na bogato 🙂 niesamowicie kuszące połączenie

  • Reply Dusia 9 maja 2012 at 17:58

    Ale efektowne! Ta góra niesamowita. Jeszcze nigdy nie jadłam, ani nie robiłam brownie

  • Reply Joanna Skoraczyńska 10 maja 2012 at 09:58

    Co za rozpusta 🙂

  • Reply na gazie 11 maja 2012 at 08:53

    dokładnie i to jakie!!!!
    swietny przepis:)
    pozdrawiam

  • Zostaw komentarz