Słodkości

Tort pawłowej (pavlova)

22 kwietnia 2012
pavlova

Jadacie bezy?
Ja nigdy nie lubiłam, ba, nigdy nie jadłam-
do czasu mojej pierwszej pawłowej.

Wspaniała bomba kaloryczna,
ale raz na jakiś czas- na szczególną okazję
można sobie pozwolić, prawda?

Zachęcam do upieczenia wersji mini tego deseru!
Tort pawłowej znany również jako pavlova to nic innego jak bezy,
krem na bazie śmietany i ulubione owoce:)

Składniki:

  • 5 białek
  • 260g cukru pudru
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu
  • 250g serka mascarpone bądź 250ml śmietany 36%
  • ulubione owoce

Białka ubijamy, dodajemy w partiach cukier, skrobię oraz ocet.Ubijamy aż masa będzie lśniąca.
Nakładamy na papier do pieczenia w postaci 2 blatów bądź rozsmarowujemy małe okręgi (jak u mnie).
Wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy 5minut w 180stopniach, później zmniejszamy temperaturę do 150stopni i nadal pieczemy do wysuszenia się bezy.
 Uwaga: W przypadku, gdy pieczemy duże okręgi czas pieczenia to ok. 60-80 minut, kiedy zdecydowaliśmy się na małe blaty pieczemy ok. 30-45minut. Beza musi być sucha, nie klejąca- jak widać na zdjęciu, moja niebyła całkowicie gotowa- ale bardzo mi się do niej śpieszyło:)

Po upieczeniu zdejmujemy papier do pieczenia i na bezę nakładamy serek oraz owoce bądź opcję drugą: ubitą kremówkę z owocami.

Bezy w piekarniku puchną i trochę się rozlewają, uważajcie, żeby nie nakładać masy za blisko siebie.

Aaaa chcę więcej!:)
Maszyna losująca (moja dłoń) spośród wszystkich komentarzy (oprócz 4, które nie brały udziału w konkursie) wylosowała karteczki z numerami komentarzy: 26,14 oraz 5.
 Gratuluję wygranej!:)  Skontaktuję się z Wami mejlowo 🙂

Przeczytaj również

12 komentarzy

  • Reply Kamila 23 kwietnia 2012 at 05:44

    Bezy i owoce – idealny deser. Pozdrawiam

  • Reply Paulina 23 kwietnia 2012 at 06:06

    Piękności! Ja jeszcze nigdy nie robiłam Pawłowej 🙂

  • Reply Kaś 23 kwietnia 2012 at 06:09

    ale cudo! za samymi bezami nie przepadam, ale za takimi w tortach to całkiem inna sprawa.. rozpływam się na sam widok 🙂

  • Reply Karolka 23 kwietnia 2012 at 07:21

    Przyznam, że nigdy nie przepadałam za bezami, a przynajmniej nie za tymi sklepowymi… a taką chętnie bym spróbowała;)

  • Reply Jula 23 kwietnia 2012 at 07:35

    Zrobię. Cały czas poszukuję jeszcze idealnego przepisu na bezę, bo jestem fanką Pavlovej, więc i tym razem wypróbuję coś nowego 😀

  • Reply Maggie 23 kwietnia 2012 at 08:24

    Zgadnij, co mialam wczoraj na deser 🙂

  • Reply delicious 23 kwietnia 2012 at 08:55

    śliczna 🙂

  • Reply wilczyca-Aga 23 kwietnia 2012 at 10:27

    Coś wspaniałego!!!!!

  • Reply Bernadeta 23 kwietnia 2012 at 15:02

    z pawłową czekam na sezon owocowy w pełni, wtedy to dam czadu.

  • Reply alka 24 kwietnia 2012 at 12:10

    Kalorie… ;->

  • Reply Tylko Spróbuj 24 kwietnia 2012 at 19:56

    AAAaaa ja chcę choć kawałeczek! :))))

  • Reply Joanna Skoraczyńska 25 kwietnia 2012 at 08:35

    Uwielbiam pavlovą. Twoja wygląda przecudnie!!!

  • Zostaw komentarz