Obiady

Flaki z boczniaków

14 kwietnia 2012
Pozdrawiam Was z Kazimierza Dolnego,
który przywitał nas Cygankami, Kubusiem Puchatkiem oraz Hello Kitty…
Pomijając to, że w weekend trzeba praktycznie biec przez rynek,
żeby nie zostać naciągniętym na cokolwiek,
Kazimierz jest przepiękny.
Ale czy smaczny? 
Tego do końca nie wiem,
bowiem zabrałam mnóstwo prowiantu ze sobą i staramy się wydawać pieniądze głównie 
na dobrą kawę czy czekoladę (<3)
Paula, jak zobaczysz tę marmurkową czekoladę,
i jej posmakujesz, nie będziesz chciała nigdy pić innej!:)
Przepraszam, że zamęczam Was przepisami
z użyciem boczniaków (jeszcze tylko jeden mi został, obiecuję!),
ale to bardzo smaczne grzyby, których dużo kupiłam…
Dziś: flaki z boczniaków.
Składniki:
  • 500g boczniaków
  • 2 marchewki
  • 1 duża cebula
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 3 sparzone pomidory
  • ew. 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • sól, pieprz

Grzyby myjemy i kroimy w cienkie paski (na zdjęciu), bulion gotujemy, wrzucamy do niego pokrojone w plasterki marchewki. Boczniaki podsmażamy na patelni z cebulą, pokrojoną w kostkę, i pomidorami. Po 10 minutach boczniaki, cebulę i pomidory dorzucamy do bulionu i gotujemy do miękkości. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz ew. koncentratem pomidorowym.
Flaki z boczniaków podajemy z łyżką kwaśnej śmietany.

K. uplasował tę zupę na 3 miejscu swoich ulubionych,
mi także bardzo smakowała!:)
Jest bardziej pomidorowa niż zwyczajne flaczki,
ale struktura boczniaków odpowiadała strukturze mięsnych flaczków:)

Przeczytaj również

10 komentarzy

  • Reply Paulina 14 kwietnia 2012 at 22:59

    Swietny przepis, zjadłabym takie oszukane flaczki 😉

  • Reply Anka - Weganka 14 kwietnia 2012 at 22:59

    Ooo takie niby-flaczki to bym zjadła 🙂

  • Reply Karmel-itka. 15 kwietnia 2012 at 05:03

    flaczki z boczniaków? ale numer! świetny przepis.

  • Reply What's Baking?? 15 kwietnia 2012 at 08:25

    Ooo very hearty meal!

  • Reply Lovelykate 15 kwietnia 2012 at 09:47

    Świetna alternatywa, bo za flakami nie przepadam, a ta wersja wygląda świetnie 🙂

  • Reply paproszek 15 kwietnia 2012 at 12:32

    O, jakie fajne:). Pożyczam przepis.

  • Reply Paula 15 kwietnia 2012 at 14:02

    Kochana, JAKĄ marmurkową czekoladę???? Odpisuj na maila! 😀 ale nabrałam ochoty na gorącą czekoladę…byłaby idealna na moją chorą krtań ;D

  • Reply pees 15 kwietnia 2012 at 17:48

    Dziewczyny- ja mięsnych flaczków nie toleruję… ;P

    Paula- nawet Ci zdjęcie podesłałam:)

  • Reply mopswkuchni 15 kwietnia 2012 at 18:05

    Dawno już chodzi za mną takie danie z boczniaków. Muszę je kupić w tym tygodniu i zrobić coś w tym stylu. Pozdrawiam 🙂

  • Reply niebochce 15 kwietnia 2012 at 19:26

    o i takie flaczki to bym z wielką chęcią zjadła :).

  • Zostaw komentarz