Słodkości

Wyśmienita piramidka! Czyli panna cotta, kiwi oraz domowa chałwa.

19 marca 2012

Oooo to zdjęcie jest takie soczyste, no nie?
Aż chce się jeść.

Zabierzcie się za robienie tej panna cotty, bo warto!

Składniki na panna cottę:

  • 250ml śmietany kremówki
  • 200ml jogurtu greckiego
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

Podgrzewamy kremówkę, dodajemy do niej jogurt grecki oraz cukier. Gotujemy. Żelatynę zalewamy wrzątkiem, ok. 1/4 szklanki wody i mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny.
Dodajemy żelatynę do nabiału, przelewamy do kokilek i odstawiamy do stężenia.

Składniki na mus z kiwi:

  • 3 owoce kiwi
  • 1 łyżeczka miodu
  • sok z połowy cytryny bądź 3 łyżki Lemoniny

Kiwi rozgniatamy widelcem, dodajemy miód oraz cytrynę. Odstawiamy.

Składniki na domową chałwę:

  •  200g sezamu
  • 50g pistacji niesolonych
  • 50g orzechów ziemnych
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron
  • 2 łyżki cukru trzcinowego

Wszystkie składniki rozgniatamy w moździerzu bądź mielimy w młynku do kawy. Sezam możemy wcześniej podsmażyć na suchej patelni- smak będzie intensywniejszy.
Przechowujemy w słoiczku bądź pojemniku szczelnie zamykanym.

Przygotowanie:

Gdy panna cotta stężeje podzielmy ją na dwie części. Pomiędzy nie nałóżmy mus z kiwi.
Na koniec wystarczy pokruszyć chałwę na wierzch i podać:)

Wierzcie- wieeeelkie mniaaam!:)

Przeczytaj również

19 komentarzy

  • Reply Nie-Typowe Wypieki 19 marca 2012 at 07:25

    Jaki fajny przepis, zaraz go zapiszę.

  • Reply asieja 19 marca 2012 at 07:30

    raty, jak pysznie zielono!

  • Reply Siaśka 19 marca 2012 at 07:49

    jej! to wygląda nieziemsko 😀

  • Reply Kamila 19 marca 2012 at 07:50

    Super deser 🙂

  • Reply Paulina 19 marca 2012 at 08:44

    a deser się nie zrobił gorzki od połączenia kiwi ze śmietanką? ;> Pytam, bo kiedyś zrobiłam koktajl mleczny z kiwi i zrobił się gorzki, a potem przeczytałam, że kiwi zawiera enzymy, które rozkładają białka i stąd ten smak 🙂 Ale doczytałam też, że jeśli się kiwi zblanszuje to można temu zapobiec 🙂

  • Reply Maggie 19 marca 2012 at 08:49

    Swietnie wyglada, a ten mus z kiwi mnie oczarowal!

  • Reply Cytrynka 19 marca 2012 at 08:54

    mam w domu chałwożerców, myślę, że warto pokazać im, jak smakuje chałwa własnej roboty 🙂

  • Reply Amy 19 marca 2012 at 09:28

    Ale apetyczny deser;)

  • Reply Anonymous 19 marca 2012 at 10:17

    No Koleżanko:) wygląda naprawdę bardzo smacznie:)

    Marlena:D

  • Reply Aurora 19 marca 2012 at 10:40

    Jesteś boginią! 😀

  • Reply Karmel-itka. 19 marca 2012 at 12:09

    naprawdę, wspaniały deser!
    bardzo lekki, wakacyjny za sprawą kiwi ;]
    uroczy pomysł, uwieńczony pyszna posypką.

  • Reply Dusia 19 marca 2012 at 13:34

    ta domowa chałwa najbardziej mnie kusi! mmm 🙂 a wygląda tak wiosennie:)

  • Reply pees 19 marca 2012 at 14:27

    Paulina- kiwi nie bardzo łączy się w tym przepisie ze śmietanką- panna cotta dobrze mi stężała i nie było nic gorzkiego. Ani ja ani K. nie poczuł. Może inaczej jest jak się do samego kiwi dodaje nabiału, a tu jest to połączone, ale każda warstwa jest osobno mimo wszystko:)

    Aurora- babo! przestań:)

  • Reply Dominika 19 marca 2012 at 16:07

    kiwiiii ♥

  • Reply Karolka 19 marca 2012 at 17:07

    Wiosenna Panienka;p

  • Reply ola 19 marca 2012 at 20:46

    ♥ Zaadopyujcie mnie z K.! Proszę! Za takie jedzenie będę przynosić dobre oceny i po powrotach z imprez świeże bułeczki!

  • Reply niebochce 19 marca 2012 at 21:12

    jaka zieloniutka <3

  • Reply pees 19 marca 2012 at 21:42

    Ola- pomyślę co da się zrobić :))

  • Reply Saratelka 20 marca 2012 at 00:01

    No, no! Miło Cię odwiedzić pod nową nazwą i adresem! 🙂 Zdjęcia bardzo soczyste!

  • Zostaw komentarz