Obiady

Przepis na schabowy z boczniaka

21 marca 2012
Kochani, będąc u siebie w domu
odwiedziłam z K. pobliską hodowlę grzybów, która mieści się w Udorpiu,
mowa o przedsiębiorstwie Żynda.
Wspominałam już o tym na facebook’u jak marynowałam pieczarki.
Do Łodzi oprócz 2kg pieczarek zabraliśmy także 4 piękne grzyby, które ważyły łącznie ponad kilogramy. Mowa o boczniakach.
Pani, która pracuje w owej firmie dała mi broszurkę z przepisami na wykorzystanie boczniaków oraz z informacjami na ich temat, które pozwolę sobie Wam przedstawić.
 “Boczniak ostrygowaty jest grzybem pochodzącym z Chin. W Polsce w warunkach naturalnych spotyka się go najczęściej na pniakach topolowych i wierzbowych.
Owocniki boczniaka zawierają białko, witaminy grupy B oraz kwas foliowy. Boczniaki mogą bez problemów spożywać diabetycy tym bardziej, że grzyby świeże czy ekstrakty obniżają poziom cukru we krwi. Pomagają w leczeniu nowotworów i zwiększają odporność organizmu.
Walory kulinarne:
Boczniak może być zarówno składnikiem głównym wielu dań mięsnych i bezmięsnych. Kapelusz biczniaka możemy przyrządzać tak, jak inne gatunki grzybów- smażyć, panierować, dusić, gotować, marynować. Sporządza się z nich m.in. przystawki zimne i gorące, zupy, flaczki, zapiekanki, omlety, farsze do pierogów i naleśników. Za najsmaczniejsze boczniaki uchodzą smażone jak schabowe.”
K. rzuciło się w oczy tylko jedno hasło: Boczniak jak Schabowy.
No i dobra!:) 
Pieczarki, jak i boczniaki były pyszne. Świeże, aromatyczne, czego chcieć więcej?
Zawarliśmy pakt, że za każdym razem jak będziemy u mnie kupimy boczniaki i będziemy je przygotowywać według przepisów z broszurki, a z czasem także moich:)
 
Dziś zapraszam Was na pyszny obiad!:)
Schabowy z boczniaka.
 
Składniki:
  • 500g boczniaka
  • 2 jajka
  • 1 szklanka bułki tartej (u mnie 0.5 szklanki bułki tartej i 0.5 szklanki otrębów pszennych)
  • 4 łyżeczki ziarenek smaku (bądź tylko sól i pieprz do smaku)
  • 4 łyżki mąki
  • 3 łyżki masła
  • 2 szklanki mleka

Kapelusze myjemy pod bieżącą wodą, nóżki można odciąć. Moczymy w mleku przez godzinę-dwie.
Jajka rozbijamy z ziarenkami smaku, mąkę mieszamy z bułką tartą oraz otrębami, na patelni roztapiamy masło.
Boczniaki obtaczamy w jajku, następnie w bułce tartej, smażymy na rumiano, jak schabowe ok. 7 min z każdej strony.

 (Przepis pochodzi z broszurki firmy Żynda)

Uwaga: Radzę dobrze przyprawić:)

Ja podawałam dla K. z ziemniakami oraz buraczkami, dla mnie z ryżem, groszkiem i marchewką z serii Dań Babci Zosi firmy Sys.

 Obiad dla K.

Przeczytaj również

15 komentarzy

  • Reply mopswkuchni 22 marca 2012 at 05:08

    Oj takiego okazu to ja jeszcze nie widziałam. Chciałam napisać, że nie robiłam boczniaków w ten sposób, ale to chyba mi się nasunęło z uwagi na rozmiar tego grzybka, u mnie były to raczej małe kotleciki. Mój mąż uwielbia je w ten sposób przyrządzone. To Ty z Łodzi jesteś tak jak ja? 🙂

  • Reply Kamila 22 marca 2012 at 06:47

    Bardzo lubię boczniaka w takiej wersji 🙂

  • Reply pees 22 marca 2012 at 07:07

    W Łodzi mieszkam od 2 lat, jestem z pomorza;)

    • Reply mopswkuchni 22 marca 2012 at 08:28

      Fajnie, mam nadzieję, że kiedyś się spotkamy, ja tu mieszkam z dziada pradziad, z małą zdradą niedawno na rzecz Wawy, ale już jestem z powrotem 😉

  • Reply Anka Wrocławianka 22 marca 2012 at 08:07

    Z braku kań może być i boczniak:-) Moczenie w mleku jest bardzo potrzebne – dopiero wtedy jest pyszny:-)

  • Reply ola 22 marca 2012 at 10:18

    Boczniak ♥ ziemniaczki z koperkiem i mizeria/ogórki kiszone

  • Reply Anonymous 22 marca 2012 at 13:06

    Boczniakowy schabowy- super sprawa!! i Tu jeszcze tak pięknie pokazany!

  • Reply Kaś 22 marca 2012 at 14:12

    u nas kanie przyrządza się a la schabowy, dobre to 🙂

  • Reply Dominika 22 marca 2012 at 14:39

    smakowity kąsek 😀

  • Reply mojetworyprzetwory 22 marca 2012 at 15:03

    Piękne okazy! Ryż z marchewką i groszkiem napewno pyszny, jak inne Dania Babci Zosi;)
    Uwielbiam, ale nie mogę;( moja wątroba by tego nie przeżyła;( Ale mąż jak najbardziej, od czasu do czasu kupuję i zajada się nawet bardziej niż schabowym;)

  • Reply niebochce 22 marca 2012 at 19:59

    grzybowe “schabowe” o tak :D, a na zdjęciu rzeczywiście proporcja warzyw do ryżu niźle wyglądaja.

  • Reply Cytrynka 22 marca 2012 at 20:20

    Jadłam boczniaki tylko raz w życiu, jako “flaczki”. Smakują naprawdę niesamowicie 🙂

  • Reply Dusia 27 marca 2012 at 20:48

    dla mnie nowość 🙂

  • Reply Gdzie ten schab? 18 sierpnia 2023 at 01:51

    W tytule jest schabowy a schabu ani grama….

    • Reply Paulina Hofman 27 września 2023 at 14:23

      Schabowy z boczniaka 🙂 Czyli z grzyba, wersja bezmięsna.

    Zostaw komentarz