Święta

Pralinki czekoladowe z mascarpone, espresso i nutką whisky

19 lutego 2012

Wróciliśmy, dosłownie godzinę temu.
Po wspaniałym pobycie w Szczawnicy i mnóstwie uśmiechu w Krakowie
wróciliśmy ze zdwojoną siłą do łódzkiej rzeczywistości.
I wiecie, że zapowiadają ocieplenie?
Idzie wiosna, czuję to w kościach!:)


Pralinki wyborne, cudowne, idealne dla mojego K.
Pozostając w klimacie serduszkowym- w końcu dostał je na walentynki 
przedstawiam przepis, który warto mieć pod ręką!

Składniki:

  • 100g mascarpone
  • 120g gorzkiej czekolady (najmniej 68% kakao)
  • 1 łyżka espresso (użyłam świeżo zaparzonej tej kawy)
  • 1 łyżka whisky

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, mascarpone ubijamy i gdy czekolada ostygnie miksujemy ją razem z serkiem. Dolewamy alkohol oraz zimną kawę i mieszamy.
Tak przygotowaną masę nakładamy do silikonowej foremki na pralinki i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, aby czekolada zastygła.

W ten sposób otrzymujemy cudownie pachnące pralinki, które może i na moim zdjęciu nie wyglądają idealnie, ale tak smakują!:)
Oczywiście możemy pominąć alkohol lub zmienić jego rodzaj. Kawa natomiast nadaje cudowny posmak czekoladzie. Polecam!:)


Ps. Jak tylko rozpakujemy torby, zrobimy przeogromne pranie, poukładamy wszystko to zasypię Was nowymi przepisami, zgoda?:)

Kawa o której mowa to już ostatnia, jaka została z 5 paczek, które dostałam jakiś czas temu od Moonlightcoffee. Uważam, że każda z tych kaw ma predyspozycje do zadowolenia wymagającego kawosza, mi jednak do gustu najbardziej przypadłaKenia AA Top Quality, o której producent pisze: “To jedna najbardziej rozpoznawalnych kaw świata. Znana jest ze swojego wyrazistego smaku, intensywnego aromatu i orzeźwiającej kwaskowatości. Jej wytrawny, winny smak miesza się z lekko owocowym aromatem. Można odnaleźć w niej akcent przypominający czarne porzeczki czy nawet jagody. Dzięki wysokiej zawartości kofeiny, kawa ta jest niezwykle pobudzająca.”

Moonlightcoffee zaskakuje jakością kawy, zdecydowanie! Ani ja ani K. nie wyobrażamy sobie dnia bez tego aromatycznego trunku, dzięki Moonlightcoffee mieliśmy okazję spróbować tych z górnej półki. 
Za co jesteśmy wdzięczni, bo nasze kubki smakowe zostały maksymalnie usatysfakcjonowane!:) 




Przepis pochodzi stąd

Przeczytaj również

20 komentarzy

  • Reply Dusia 19 lutego 2012 at 23:22

    już jakiś czas przymierzam się do pralinek 🙂

  • Reply Aleksandra 20 lutego 2012 at 06:03

    na pewno zrobię, bo mam dwie nowiutkie pralinkowe foremki i tak sobie leżą i czekają 🙂

  • Reply Paulina 20 lutego 2012 at 07:07

    Ładne :)mogłabyś poczęstować jedną 😉

  • Reply Paula 20 lutego 2012 at 08:09

    a ja mam na śniadanie pewnie nie tak pyszne, ale jednak też pralinki ;P buziaki!

  • Reply asieja 20 lutego 2012 at 08:12

    piękne serca!

  • Reply Kamila 20 lutego 2012 at 08:55

    Smacznie i słodko na początek 🙂

  • Reply Anonymous 20 lutego 2012 at 09:41

    Wyglądają bardzo smakowicie, no i super zdjęcie!

  • Reply Eve 20 lutego 2012 at 14:23

    Ale słodkie – dosłownie i w przenośni;)

  • Reply Kaś 20 lutego 2012 at 15:58

    prze-boskie! dodatek espresso i whisky…. 😀

  • Reply Avelina 20 lutego 2012 at 19:42

    Pralinki i whisky – świetne połączenie 🙂

  • Reply Saratelka 21 lutego 2012 at 00:23

    Słodziutkie!

  • Reply kachna 21 lutego 2012 at 15:53

    małe słodkości dla przyjemności 🙂

  • Reply Karolka 21 lutego 2012 at 18:08

    Urocze:) a kawowe na pewno muszą smakować pysznie.

  • Reply Lovelykate 21 lutego 2012 at 21:02

    Piękne! Zapakować do pudełeczka i na prezent idealnie:)

  • Reply Bernadeta 21 lutego 2012 at 21:31

    o wow poprosze na wynos.

  • Reply wilczyca-Aga 21 lutego 2012 at 23:10

    czy lizanie monitora jest szkodliwe? bosko wyglądają!

  • Reply Nieśka 22 lutego 2012 at 19:21

    To zdjęcie jest cudne! 🙂

  • Reply Dominika 22 lutego 2012 at 19:53

    Cieszę się, że fajnie było w Krakowie :—D śliczne te pralinki!

  • Reply Anonymous 3 stycznia 2013 at 23:12

    chciallabym sie spytac o kalorie:):) ile taka pralinka ma?:D

    • Reply pees 4 stycznia 2013 at 10:02

      najbardziej kaloryczne jest tu mascarpone, bo gorzka czekolada to samo zdrowie:)
      nie jest to jakoś bardzo kaloryczne, niestety nie wiem jak mogłabym podliczyć razem z espresso i whisky:)

    Zostaw komentarz