Obiady

Pizza na otrębowym spodzie, mowa o Dukanie

7 lutego 2012

Kochani, jak już wspominałam męczyłam się z dietą Dukana
przez 3 miesiące.
Jednak z czasem “te męki przestawały być mękami”, bo nauczyłam się wykorzystywać to,
co można jeść na tej diecie do tworzenia wspaniałości:)
Naprawdę, ta pizza jest równie smaczna jak ta.
Jest chrupiąca i naprawdę mało kaloryczna!

To wspaniała baza, do której dodatki wybieracie sami.
Dukanowcy- polecam do wypróbowania!:)
Chociaż na Dukanie nie można wymyślić
pizzy oryginalnej,
bo wszędzie pojawiają się te same składniki,
to można pobawić się w proporcje!
Tak jak ja zrobiłam na podstawie kilku lub nawet
kilkunastu innych przepisów.

Składniki na spód:

  • kostka twarogu (250g)
  • 5 łyżek otrąb owsianych
  • 3 łyżki otrąb pszennych
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii (u mnie suszona)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ulubione dodatki:

Składniki na ciasto mieszamy (miksujemy), będzie ono dosyć suche i zwarte. Rozsmarowujemy je na blasze pokrytej papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem tak, jak to robimy przy spodzie na tartę. Pieczemy ok. 20- 30 minut w temp. 180 stopni.
Po tym czasie nakładamy na pizzę dodatki i zapiekamy ok. 10 minut.

Gotowe!

 

Inspiracja różnymi przepisami na pizze dukanowe.

Dodaję do:

Przeczytaj również

22 komentarze

  • Reply Dusia 7 lutego 2012 at 14:18

    mam jakieś otręby w domu, to takie suche coś? albo moje sie wysuszyło haha, ciekawa ta pizza, na twarogu fajnie:)

  • Reply pees 7 lutego 2012 at 14:24

    suche suche Dusiu:) twarogu nie czuć po upieczeniu w ogóle!:)

  • Reply Amy 7 lutego 2012 at 14:55

    Nie jestem do końca przekonana do takich ‘otrębowych wypieków’ ,ale skoro piszesz, że dobre…. to muszę spróbować 🙂

  • Reply Dominika 7 lutego 2012 at 14:59

    nigdy takiej nie jadłam 🙂 ciekawostka dla mnie 🙂

  • Reply przecinkowa 7 lutego 2012 at 15:25

    Ja wyrzutów sumienia po jedzeniu tradycyjnej pizzy nie mam 😉 ale chętnie wypróbuję 😀

  • Reply Paulina 7 lutego 2012 at 15:25

    a spód jest zbity czy się kruszy? ;>

  • Reply mnemonique 7 lutego 2012 at 15:31

    ależ dziwna, ale musi być pychotka! ja bardzo lubię domowe pizze, zdecydowanie bardziej od kupnych, tym bardziej że można właśnie poeksperymentować z ciastem, ze składnikami – Twoja jest boska. Jak się już w piekarnik zaopatrzę, to taką właśnie zrobię.

    Pozdrawiam
    Monika

  • Reply basiaP 7 lutego 2012 at 16:31

    lubię otręby, pizza z pewnością pyszna:)

  • Reply mania179 7 lutego 2012 at 17:46

    Moja ciocia schudła bardzo po Dukanie, ale od sierpnia walczy o zdrowie, wysiadły jej nerki, krwawienia z przewodu pokarmowego są codziennością…
    Pizza z pewnością pyszna, ale diet nie lubię. :>

  • Reply Miss Disorderly 7 lutego 2012 at 17:50

    Ja na Dukanie wytrzymałam 5 miesięcy i nie wspominam dobrze tego okresu 😛
    Ale zaczęlam wtedy jeść otręby no i zostało kilka “patentów” na dukanowskie słodycze 🙂

  • Reply Agata 7 lutego 2012 at 19:55

    a ja spróbuje 🙂

  • Reply Karmel-itka. 7 lutego 2012 at 19:58

    bardzo ciekawy pomysł ;]
    zdrowa pizza, można zajadac bez obaw o figurę!

  • Reply Smacznie Zdrowo Tanio 7 lutego 2012 at 20:16

    Wygląda wspaniale. Też lubię czasem zrobić jakiś Dukanowy przepis mimo, że na diecie nie jestem:)

  • Reply Kamila 7 lutego 2012 at 22:18

    Od Dukana otręby jem, to mi zostało do dziś, niezbyt u mnie ze zdrowiem było, jednak niektóre przepisy, tak jak Twój bardzo mi zasmakowały 🙂

  • Reply Avelina 7 lutego 2012 at 23:10

    Ciekawa pizza, na otrębach jeszcze nie próbowałam pizzy

  • Reply Saratelka 8 lutego 2012 at 01:56

    Bardzo nietypowy przepis na spód! 😀 Dieta Dukana jest mi bliżej nieznana (zresztą jak inne zawierające czyjeś nazwisko czy inne nazwy własne:P), no ale tak z ciekawości można popróbować 🙂

  • Reply Sue 8 lutego 2012 at 12:21

    Właśnie robię pizzę, z twojego przepisu 😉 ale nie na bazie otrąb.
    Chyba by mnie w domu zabili za otrębową pizzę, chociaż mi się baardzo podoba. 🙂 Może latem. ^^

  • Reply pees 8 lutego 2012 at 13:56

    Sue, a z jakiego robisz, z poprzedniego na pizzę?:)

  • Reply Asia 8 lutego 2012 at 15:35

    Nigdy nie byłam na diecie (zawsze dochodziłam do wniosku, że życie jest zbyt krótkie by odmawiać sobie tyyyyylu pyszności;)), ale ten przepis wygląda fajnie. A nawet bardzo fajnie. 🙂 Będę musiała go kiedyś wypróbować. Koniecznie.
    Pozdrawiam!

  • Reply noresay 9 lutego 2012 at 06:47

    E, ja wolę pizzę na zwykłym cieście… Chociaż dla odchudzających się jest to świetna alternatywa. 😉

  • Reply kaczodajnia.blogspot.com 27 marca 2012 at 10:33

    Super dla tych co na diecie 🙂
    Na jak dużą formę są podane składniki na spód ciasta?

  • Reply pees 27 marca 2012 at 12:30

    Składniki nie są podane na formę, ponieważ jest tej pizzy mało. Ja piekłam na blaszce z piekarnika, rozsmarowałam na 2-3cm grubości i zapiekłam. Musisz zrobić podobnie, wtedy zobaczysz jaka jest duża, myślę, że może jakaś forma na tartę się nada, ale 26cm góra.

  • Zostaw komentarz