Kochani, jak już wspominałam męczyłam się z dietą Dukana
przez 3 miesiące.
Jednak z czasem “te męki przestawały być mękami”, bo nauczyłam się wykorzystywać to,
co można jeść na tej diecie do tworzenia wspaniałości:)
Naprawdę, ta pizza jest równie smaczna jak ta.
Jest chrupiąca i naprawdę mało kaloryczna!
To wspaniała baza, do której dodatki wybieracie sami.
Dukanowcy- polecam do wypróbowania!:)
Chociaż na Dukanie nie można wymyślić
pizzy oryginalnej,
bo wszędzie pojawiają się te same składniki,
to można pobawić się w proporcje!
Tak jak ja zrobiłam na podstawie kilku lub nawet
kilkunastu innych przepisów.
Składniki na spód:
- kostka twarogu (250g)
- 5 łyżek otrąb owsianych
- 3 łyżki otrąb pszennych
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii (u mnie suszona)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ulubione dodatki:
- garść groszku
- 1 mała cebula pokrojona w piórka
- pomidor pokrojony w plastry
- 5 plastrów wędliny sojowej o smaku drobiowym
- 4 plastry sera żółtego light
Składniki na ciasto mieszamy (miksujemy), będzie ono dosyć suche i zwarte. Rozsmarowujemy je na blasze pokrytej papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem tak, jak to robimy przy spodzie na tartę. Pieczemy ok. 20- 30 minut w temp. 180 stopni.
Po tym czasie nakładamy na pizzę dodatki i zapiekamy ok. 10 minut.
Gotowe!
Inspiracja różnymi przepisami na pizze dukanowe.
22 komentarze
mam jakieś otręby w domu, to takie suche coś? albo moje sie wysuszyło haha, ciekawa ta pizza, na twarogu fajnie:)
suche suche Dusiu:) twarogu nie czuć po upieczeniu w ogóle!:)
Nie jestem do końca przekonana do takich ‘otrębowych wypieków’ ,ale skoro piszesz, że dobre…. to muszę spróbować 🙂
nigdy takiej nie jadłam 🙂 ciekawostka dla mnie 🙂
Ja wyrzutów sumienia po jedzeniu tradycyjnej pizzy nie mam 😉 ale chętnie wypróbuję 😀
a spód jest zbity czy się kruszy? ;>
ależ dziwna, ale musi być pychotka! ja bardzo lubię domowe pizze, zdecydowanie bardziej od kupnych, tym bardziej że można właśnie poeksperymentować z ciastem, ze składnikami – Twoja jest boska. Jak się już w piekarnik zaopatrzę, to taką właśnie zrobię.
Pozdrawiam
Monika
lubię otręby, pizza z pewnością pyszna:)
Moja ciocia schudła bardzo po Dukanie, ale od sierpnia walczy o zdrowie, wysiadły jej nerki, krwawienia z przewodu pokarmowego są codziennością…
Pizza z pewnością pyszna, ale diet nie lubię. :>
Ja na Dukanie wytrzymałam 5 miesięcy i nie wspominam dobrze tego okresu 😛
Ale zaczęlam wtedy jeść otręby no i zostało kilka “patentów” na dukanowskie słodycze 🙂
a ja spróbuje 🙂
bardzo ciekawy pomysł ;]
zdrowa pizza, można zajadac bez obaw o figurę!
Wygląda wspaniale. Też lubię czasem zrobić jakiś Dukanowy przepis mimo, że na diecie nie jestem:)
Od Dukana otręby jem, to mi zostało do dziś, niezbyt u mnie ze zdrowiem było, jednak niektóre przepisy, tak jak Twój bardzo mi zasmakowały 🙂
Ciekawa pizza, na otrębach jeszcze nie próbowałam pizzy
Bardzo nietypowy przepis na spód! 😀 Dieta Dukana jest mi bliżej nieznana (zresztą jak inne zawierające czyjeś nazwisko czy inne nazwy własne:P), no ale tak z ciekawości można popróbować 🙂
Właśnie robię pizzę, z twojego przepisu 😉 ale nie na bazie otrąb.
Chyba by mnie w domu zabili za otrębową pizzę, chociaż mi się baardzo podoba. 🙂 Może latem. ^^
Sue, a z jakiego robisz, z poprzedniego na pizzę?:)
Nigdy nie byłam na diecie (zawsze dochodziłam do wniosku, że życie jest zbyt krótkie by odmawiać sobie tyyyyylu pyszności;)), ale ten przepis wygląda fajnie. A nawet bardzo fajnie. 🙂 Będę musiała go kiedyś wypróbować. Koniecznie.
Pozdrawiam!
E, ja wolę pizzę na zwykłym cieście… Chociaż dla odchudzających się jest to świetna alternatywa. 😉
Super dla tych co na diecie 🙂
Na jak dużą formę są podane składniki na spód ciasta?
Składniki nie są podane na formę, ponieważ jest tej pizzy mało. Ja piekłam na blaszce z piekarnika, rozsmarowałam na 2-3cm grubości i zapiekłam. Musisz zrobić podobnie, wtedy zobaczysz jaka jest duża, myślę, że może jakaś forma na tartę się nada, ale 26cm góra.