Słodkości

Ciasto rafaello- przepis na walentynkowy tort

3 lutego 2012
ciasto kokosowe, tort rafaelloWalentynki już całkiem niedługo:)
Jako że ja i K. będziemy w tym czasie w górach to postanowiłam je trochę przyśpieszyć i wczoraj wręczyć walentynkowy tort.
Pierwszy raz taki piekłam, pierwszy raz z okazji tego, jakże ekhm święta 🙂Rafaello to niezwykłe ciasto.

Jest wyśmienite– kokos, migdały, delikatny krem.
Jego słodycz przełamałam dżemem malinowym.
Naprawdę banalny sposób na urozmaicenie ciasta rafaello.
 
Składniki na biszkopt (cytuję za Dorotą):
  • 5 jajek (osobno białka i żółtka)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • + dodatkowo 0.5 szklanki mleczka kokosowego do nasączenia biszkoptów 
  • + dodatkowo słoiczek dżemu malinowego
Białka  ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier oraz żółtka nadal wolno ubijając. Po chwili przesiewamy razem mąki i dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką, wylewamy do tortownicy i pieczemy ok. 30min w 170stopniach. Zostawiamy w piekarniku do wystygnięcia.
 
Składniki na krem:
  • 0.5l kremówki
  • 80g wiórków kokosowych
  • 60g płatków migdałowych
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 2 śmietan fixy
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, kremówkę ubijamy na sztywno ze śmietan fixami. Gdy czekolada wystygnie dodajemy ją do ubitej śmietany i razem miksujemy, wsypujemy wiórki kokosowe oraz migdały i mieszamy razem. 
 
Dekoracja:
  • 40g płatków migdałowych
  • 50g wiórków kokosowych
  • 100ml zaparzonej herbaty malinowej
  • foremka w kształcie serduszka
Wykonanie tortu:
 
Biszkopt dzielimy na dwie- trzy części, każdą nasączamy mleczkiem kokosowym. Na pierwszym blacie rozprowadzamy dżem malinowy, przykrywamy go biszkoptem, smarujemy śmietanową masą i przykrywamy ostatnim blatem. Górę i boki tortu smarujemy ubitą śmietaną, do boków przyklejamy płatki migdałowe, a na wierzch sypiemy wiórki kokosowe. Ok. 20g wiórków kokosowych wsypujemy do herbaty, mieszamy aby się zafarbowały. Przykładamy foremkę do wierzchu ciasta i w środek sypiemy zafarbowane wiórki kokosowe.

Możemy porobić szablony z kartek w postaci malutkich i wielkich serc. 
Tort przed podaniem schładzamy ok. 1 godzinę w lodówce. 
Najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy biszkopt przesiąknie kokosem i malinami:)
 
Gotowe!:)
 
 Kto chętny na kawałek?
 
 
Powiem Wam po cichu, że sama chciałabym dostać taki tort 🙂

Przeczytaj również

22 komentarze

  • Reply Karmel-itka. 3 lutego 2012 at 13:43

    cudowny tort.
    ale i tak walentynek nie lubię xd

  • Reply Paulina 3 lutego 2012 at 14:01

    Ja Ci zrobię i wyślę 😀 prześliczny :))

  • Reply Eve 3 lutego 2012 at 14:18

    Hmm, hmm, hmm – jaki śliczny torcik;)

  • Reply use imagination 3 lutego 2012 at 14:46

    Ach, wygląda przepysznie!

  • Reply noresay 3 lutego 2012 at 14:49

    Ale urocze. 🙂 Faktycznie, typowo walentynkowe.

  • Reply Asiek 3 lutego 2012 at 15:25

    Wygląda uroczo! I na pewno smakuje doskonale. I choć fanką walentynek nie jestem, to każdy powód jest dobry, aby obdarować czymś miłym i pysznym bliską osobę:)

  • Reply asieja 3 lutego 2012 at 15:59

    ja jestem chętna nawet i na dwa takie słodkie kawałki..;-)

  • Reply Dominika 3 lutego 2012 at 16:03

    ja jestem chętna na cały taki tort 🙂 wyszedł Ci przeuroczy! i to są zdecydowanie moje smaki!! tylko się w Tobie zakochać hihi 😀

  • Reply Kamila 3 lutego 2012 at 16:39

    Cudny tort z serduszkami 🙂

  • Reply Dusia 3 lutego 2012 at 20:45

    genialny sposób na zabarwienie wiórek- mistrzu ukłon 🙂 śliczny jest ten tort:)

  • Reply Dietetyczne 3 lutego 2012 at 21:20

    Dziękuję Ci serdecznie za ten przepis – szukałem ostatnio czegoś w podobie i jest jak znalazł 😉 Nie omieszkam się go wypróbować, hihi 🙂
    Dzięki i pozdrawiam,

  • Reply Amy 3 lutego 2012 at 21:33

    Nie przepadam za tortami, ale ten wygląda (i pewnie smakuje) nieziemsko:). I te serduszka!

  • Reply gruszka z fartuszka 4 lutego 2012 at 09:41

    Te farbowane wiórki są bombowe 🙂 A u mnie trwa walentynkowy konkursik – http://gruszkazfartuszka.blox.pl/2012/02/konkurs-homelookpl-czyli-kuchenna-moda-w-stylu.html – może warto powalczyć? Co z tego, że komercja! 😉

  • Reply Aleksandra 4 lutego 2012 at 18:12

    apetyczne
    romantyczne

  • Reply Majana 4 lutego 2012 at 19:38

    Wygląda pięknie! A te różowe wiórki to rewelacyjny pomysł. Słodko i ślicznie 🙂
    Pozdrowienia ciepłe:)

  • Reply co by tu zjeść? 4 lutego 2012 at 22:53

    Paulinka powiem ci że zaszalałaś ,wygląda bardzo apetyczne i pomimo późnej pory jestem wstanie się poczęstować:)

  • Reply Saratelka 5 lutego 2012 at 01:21

    Ale ładna wiórkowa dekoracja! 😀 Apetycznie wygląda ten kawałek w przekroju 🙂

  • Reply littlebitshy 5 lutego 2012 at 12:17

    jaka wielkosc tortownicy? :> pysznyyy!

  • Reply Maja i Kamila 9 lutego 2012 at 12:49

    urocza ta komercja:)

  • Reply Anna A 31 stycznia 2013 at 11:08

    urocza ozdoba 🙂

  • Reply jusd 2 czerwca 2014 at 09:07

    Ciasto bez proszku do pieczenia?

    • Reply pees 3 czerwca 2014 at 10:02

      tak jak widzisz:)

    Zostaw komentarz