Kto z nas nie kupuje hurtowo cukru wanilinowego?
Ano ten, kto w domu robi sobie prawdziwy cukier waniliowy.
Zawsze chciałam go zrobić, ale zawsze było mi szkoda pieniędzy na laskę wanilii!
Zdecydowanie jej nie doceniałam.
Dziś doceniam i zrobiłam cukier, który za 2 tygodnie będzie gotowy!
Składniki:
- 1.5 szklanki cukru (ja nie miałam drobnego więc go nie wymagam)
- 1 laska wanilii
Rozcinamy laskę wanilii na pół, wydrążamy z niej nasionka. Dodajemy do cukru, mieszamy tak, aby na spodzie naczynia również były czarne nasionka. Laskę przekrawamy na trzy częśći i zasypujemy w cukrze.
Naczynie, najlepiej słoik, musi być szczelne. Zostawiamy tak cukier na 2 tygodnie do przesiąknięcia aromatem wanilii.
Teraz trzeba tylko poczekać!:)
Wanilię dostałam w paczce od sklepu AleDobre.pl, którego produkty zobaczycie na blogu:)
10 komentarzy
ja zawsze kupuję cukier waniliowy, ale jak pokonam lenistwo to może też spróbuje zrobić go sama 😉
Ja już od kilku miesięcy produkuję i jestem zachwycona 🙂
Świetny pomysł. Dzięki za podpowiedź :).
Prawdziwa wanilia jest niedościgniona 🙂 Bardzo dobry pomysł 🙂
Uwielbiam te ciemne ziarenka:)! Ja tylko parę razy używałam prawdziwej wanilii- przeważnie używam cukru wanilinowego, ze względu na to, że jest tańszy i łatwiej dostępny
Taki domowy cukier jest najlepszy! 🙂
Może zapoluję na laskę wanilii i też się skuszę na taki cukier… 😉
Gdy Mikołaj przychodzi
cieszą się dzieci, starzy i młodzi.
Każdy swym okiem prezent chce skosztować,
nacieszyć serce, duszy pofolgować.
A gdy prezent jest w dychę trafiony,
każdy jest z nas zadowolony.
Więc gdy gwiazdka pierwsza spadnie,
pomyśl o prezencie i to dokładnie.
No właśnie ostatnio ja byłam w sklepie to nawet chciałam kupić laski wanilii, ale nie starczyło mi pieniędzy :O Może kiedyś w końcu się za to zabiorę 🙂
Własny cukier waniliowy jest o niebo lepszy od kupnego wanilinowego. Cena wanilii w sklepach może odstraszać, ale w internecie można zamówić znacznie taniej. Kilka zamówionych lasek i jako produkt uboczny mamy skrzynkę pocztową przepełnioną zapachem wanilii 🙂