Święta

Bûche de Noël

11 grudnia 2011

Moja przygoda z tytułowym ciastem zaczęła się w maju tego roku. 
Z okazji Dnia Matki i moich imienin postanowiłam upiec to cudo, które znalazłam u Vi. 
Dzięki niemu przeżyłam cudowne chwile, np. podczas konkursu na interpretacje przepisu, wygrałam nagrodę niespodziankę, i piękne słowa właścicielki Cioccolato Gatto:


“Ale to jeszcze nie koniec! Wspomnianą niespodzianką (słoik magicznej makaronikowej mieszanki) otrzymuje też Paula – Dziewczyno nie wierzę, że przygotowałaś Bûche de Noël w prodiżu! 😀 Biszkopt, pieczarki.. wciąż ciężko mi to pojąć jak to możliwe 😀 Jesteś wielka! Dlatego musiałam i Ciebie wyróżnić, choć gdybym mogła (na co nie pozwalają względy budżetowe).. byłby to każdy z Was!”

Nie miałam jeszcze bloga, w ogóle nie myślałam o blogowym świecie jako o miejscu, w którym i ja mogłabym się odnaleźć.
 
Po pewnym czasie natknęłam się u Pauli na konkurs, który organizowała Ona razem z dwiema innymi blogerkami i firmą Amica
Dzień czy dwa przed zakończeniem I etapu nadesłałam zdjęcie rolady i zostałam wybrana przez Paulę w etapie Deser.
Potem wyjazd do Warszawy, poznanie świetnych, kochanych bab, pieczenie ciasta w Restauracji Vilanowa. 
I chociaż nie załapałam się na pierwsze miejsce, a co za tym idzie na piekarnik (którego nie miałam!) to są chyba moje najmilsze wspomnienia z tego roku!:)
 
To ciasto to hołd w stronę Vi. i Pauli.
Dziękuję bardzo! Dzięki Wam powstał ten blog!
 
Ciasto samo w sobie jest cudowne, wspaniałe, aksamitny krem, pysznie czekoladowy ganache i śliczne, czekoladowe grzybki!
 
Jego historia jest jakże piękna klik, póki co zapraszam na przepis:
 
Składniki na biszkopt:
  • 3 białka
  • 4 żółtka
  • 75g cukru
  • 25g kakao
  • 30g mąki kukurydzianej (może być pszenna)
  1. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Żółtka rozcieramy z połową cukru. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodając resztę cukru. Mieszamy delikatnie ubite białka z koglem moglem. Mąkę i kakao dosiewamy do masy, ponownie delikatnie mieszamy najlepiej drewnianą łyżką.  Masę wylewamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Pieczemy 10min będzie tylko lekko rumiane, nie możemy go spiec, później ciężko będzie je zwijać. Jak rolada wystygnie smarujemy ją kremem, który możemy przygotować w czasie jej pieczenia.                                                                                                                               
Uwaga: nie miałam specjalnej blachy do rolady, ba, przy pierwszych trzech podejściach piekłam okrągły biszkopt w prodiżu i wszystko się udało. Możemy tak więc wykorzystać dużą blachę, która przeważnie jest dołączona do piekarnika.

Składniki na krem:

  • 300 g mascarpone
  • 50 g cukru
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 1 łyżeczka nasion wanilii
  • 200 ml kremówki
  • 1 łyżeczka żelatyny
  1. Ubijamy kremówkę na sztywno, resztę składników miksujemy. Żelatynę namaczamy w wodzie (1.5 łyżeczki żelatyny na 3 łyżeczki wody). Mieszamy delikatnie kremówkę z drugą masą, gdy żelatyna ostygnie dodajemy do niej 2 łyżki masy, dokładnie mieszamy i możemy już dodać żelatynę do reszty masy.
Składniki na ganache:
  • 60g gorzkiej czekolady
  • 70ml śmietanki kremówki
  • 30g miękkiego masła
  1. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, gdy się rozpuści dodajemy kremówkę. Masło rozcieramy mikserem i dodajemy do niego w miarę stygnącą czekoladę. Kiedy krem zrobi się aksamitny możemy smarować nim roladę.
Składniki na grzybki:
  • 1 tabiczka białej czekolady
  • 1-2 łyżki kremówki
  1. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy do niej odrobinę kremówki i mieszamy . W miarę stygnięcia czekolady lepimy z niej główki pieczarek i nóżki, wstawiamy do lodówki na pół godziny i łączymy za pomocą resztki kremu z mascarpone. Główki maczamy w cukrze pudrze. 
Uwaga: Jeśli dodacie za dużo kremówki do roztopionej czekolady będzie ona za tłusta i nie będzie się dobrze lepić. Dodajcie zatem do czekolady 2łyżki cukru pudru i dokładnie wymieszajcie. Powinno pomóc:)
 
Gotową, najlepiej schłodzoną roladę smarujemy ganache, przymocowujemy do niej pieczarki (możemy za pomocą kremu z mascarpone bądź robiąc małe otworki w roladzie na nóżki grzybków). Obsypujemy kakao, możemy także przyozdobić miętą i gotowe.
 
Ciasto idealne na Święta Bożego Narodzenia! 
 
 
 
wersja domowa ciasta:)
 
 
wersja konkursowa w Warszawie
Oto ja!:)

Przeczytaj również

18 komentarzy

  • Reply Paula 11 grudnia 2011 at 14:54

    wspomnienie tamtego smaku – bezcenne 🙂

  • Reply Dominika 11 grudnia 2011 at 15:17

    ojej przypomniałaś mi! kiedy byłam mała dostałam od Mikołaja taką fajną książkę o Bożym Narodzeniu z różnymi świątecznymi rzeczami do zrobienia własnoręcznie. I tam też było to ciasto! Teraz wyjęłam tę książkę i patrzę, że ono jeszcze było poobklejane marcepanem i siedziały na nim marcepanowe ludziki 🙂

  • Reply Sue 11 grudnia 2011 at 15:26

    Ale świetne ciacho! Ten kształt jest po prostu rozwalający! 😀 W pozytywnym sensie, oczywiście! 🙂

  • Reply Karmel-itka. 11 grudnia 2011 at 15:36

    ale piękne ciasto, Pees! oszałamiające.
    wygląda tak uroczo.
    i z przyjemnymi wspomneiniami w tle. takie smakują jeszcze lepiej ;]

  • Reply Majorka 11 grudnia 2011 at 16:14

    O jaka pycha!
    Aż mi ślinka leci

  • Reply zauberi 11 grudnia 2011 at 16:30

    a ja tam byłam i rolady próbowałam ;), pozdrawiam serdecznie i cieszę się, że dołączyłaś do blogosfery

  • Reply Magda 11 grudnia 2011 at 16:52

    Co za prezencja 😉 Bardzo mi się podoba to ciacho!

  • Reply kasiaaaa24 11 grudnia 2011 at 17:10

    O Matko! Nie wiedziałam, że to Twój blog !!! Dopiero teraz się dowiaduję 🙂

  • Reply Bernadeta 11 grudnia 2011 at 18:01

    raz robiłam musze wrocic do niego znowu, bo twoje wyglada ekstra.

  • Reply Praline 11 grudnia 2011 at 18:59

    Ten krem………..
    Buziaki! :*

  • Reply pees 11 grudnia 2011 at 19:18

    Dominika: taak, wiem o czym mówisz:) ja też znam to ciasto w takim wydaniu ale w maju lepiej było zrobić je tak:)

    Bernadeta: wracaj, wracaj bo ciasto warte pieczenia:)

    kasiaaaa24: ja Ci się tyle razy w komentarzach przedstawiałam!:>

    Praline, zauberi: :* !

  • Reply Asiek 11 grudnia 2011 at 21:56

    Cudownie się prezentuje!! Też mam na nie chrapkę…
    I piękna opowieść:)
    Pozdrawiam serdecznie

  • Reply kasiaaaa24 12 grudnia 2011 at 08:06

    To ja chyba jakaś zawieszona jestem 🙁

  • Reply *sweet dreadi* 12 grudnia 2011 at 08:49

    Wow, bardzo fajny przepis, dziekuje za inspiracje 🙂

  • Reply co by tu zjeść? 12 grudnia 2011 at 12:21

    Piękne ,ja się chyba na nie kiedyś zdecyduję może po nowym roku bo chyba na święta to nie dam rady nigdy nie jadłam a ponoć bardzo pyszne:)
    Anieli już graja hihi a raczej się susza tralala tralala:))

  • Reply noresay 12 grudnia 2011 at 14:58

    Fajne zdjęcie 🙂 A ciasto na pewno jest przepyszne, może namówię kiedyś kogoś na wspólne pieczenie, bo sama mu nie podołam. 😉

  • Reply pees 12 grudnia 2011 at 17:36

    kasiaaa24: no raczej! tak ładnie i dzielnie się przedstawiałam od października aż w końcu przestałam z bólem serca dlaczego mnie nie zauważasz!:<

  • Reply Russkaya 10 lutego 2012 at 14:37

    Bajer! Też chcę takie cudo zrobić 😀

  • Zostaw komentarz