A oto mój debiut w kategorii babka.
Tak wilgotnej jeszcze nie jadłam!
Rozpływa się w ustach!:)
Naprawdę polecam, nie tylko na święta. Na Nowy Rok będzie jak znalazł!
A jak u Was Kochani?
U nas na szczęście nie ma już jedzenia iście świątecznego.
Jestem u siebie w domu, razem z babcią, dziadkiem i mamą.
Codziennie gram z K. i z 8-letnią kuzynką w Monopoly i tylko czekam na zrobienie creme brulee,
ale to jak zapomnimy o świątecznym obżarstwie:)
Składniki na babkę z bakaliami:
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- 100 ml mleka
- 150 ml miodu
- 125 g masła
- 50 ml świeżo zaparzonej kawy (fusy odcedzamy i wyrzucamy)
- 1 szklanka posiekanych orzechów
- 1.5 szklanki mąki tortowej ( u mnie mąka bezglutenowa)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki przyprawy korzennej do piernika
- garść rodzynek
- garść suszonej żurawiny
- garść pomarańczowej skórki kandyzowanej ( u mnie grejpfrutowa- przepis wkrótce!)
- 3 jajka, oddzielnie białka i żółtka
Miód, mleko, cukier i zaparzoną kawę wlewamy do garnka i gotujemy do rozpuszczenia i połączenia się składników.
Gdy płyn wystygnie dodajemy do niego orzechy, mąkę, sodę, proszek, przyprawę i bakalie- miksujemy i dodajemy żółtka.
Białka ubijamy na sztywną pianę, delikatnie łączymy z masą w garnuszku i mieszamy do połączenia się składników.
Uwaga: Ja nie rozbijałam całego białka, w garnuszku miałam takie “chmurki” z białka, ale zostawiłam je tak, nie rozbijałam ich.
15 komentarzy
Wspaniała babka. U mnie już tylko moczka została, ale tęsknię za makowcem 😉
Creme brulee najlepszym lekarstwem na poświąteczne obżarstwo 😉
Wygląda nieźle! Zapisuję przepis.
Wygląda super! U mnie zostały jeszcze makowce, kutia, makiełki i pierniczki ;—) i nie widać ich końca 😉
hahaha… ja od wigilii codziennie jem zupę grzybową i bigos 😀 zostało jeszcze sporo świątecznych dań 😉 cudna babka 🙂
jejku, babka pierwsza klasa !
niezły debiut 🙂
Mniam! Po świętach wszędzie widzę ciasta i słodycze, których liczba wzrosła dwukrotnie, ale… Powiem, że bardzo lubię wilgotne ciasta. 😉
Rewelacyjnie piękna!
Na moim wigilijnym stole w tym roku zabrakło babki :(, ale i tak było zbyt wiele jedzenia 🙂
Świetna babka, mam po świętach jeszcze sporo bakalii, może upiekę taką na Sylwestra.
Ale piękna!!!! Cudowna!
Piękna ci wyszła a sądząc po składnikach to musi być pyszna:)ja też się obżarłam za dużo wszystkiego się szykuje na święta:)
Przepiękny debiut:)
jak Ty to robisz, że wszystko wychodzi Ci zawsze perfekcyjnie:)
Oj, ale baba! Świetna. Jak z bakaliami, to jestem za!
I to jest BABKA!!! super! Szczęsliwego Nowego Roku!!!