Mieszkam w Łodzi już 17miesięcy i dopiero teraz postanowiłam zrobić bigos.
Przeważnie dostawałam go w słoikach od Babci, ale przyszedł czas na mój własny popis.
Ja jestem bardzo usatysfakcjonowana i zachęcam Was do zrobienia go “po swojemu”.
Czy i u Was bigos jadają wszyscy w rodzinie?:)
To chyba najsmaczniejszy klasyk z kapustą w roli głównej.
Składniki:
- ok. 1.5-2kg kiszonej kapusty
- 25dag boczku (im więcej tym lepiej, ale ja nie przesadzałam z ilością mięsa)
- 25dag karkówki
- garść ziela angielskiego
- 5 listków laurowych
- 70g suszonych grzybów
- 10- 12 suszonych śliwek
- ew. pół słoiczka dżemu śliwkowego
- sól
- pieprz
- rozmaryn
- majeranek
- ew. cukier do smaku
- ew. koncentrat pomidorowy, aby bigos nabrał koloru
Zaczynamy od namoczenia śliwek i grzybów, powinno się to zrobić dzień wcześniej.
Mięso kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni, aby wytopił się tłuszcz.
Kapustę, jeśli jest bardzo kwaśna, płuczemy (ja połowę przepłukałam a połowę nie) i drobno kroimy.
Do garnka wlewamy szklankę wody, wkładamy kapustę i gotujemy. Mieszamy co jakiś czas, możemy także podlewać wodą, aby kapusta się nie przypaliła.
Po pół godziny dodajemy podsmażone mięso, grzyby i śliwki (wraz z wodą z ich namaczania).
Dodajemy wszystkie przyprawy, ja dałam ok. 3łyżeczek soli, łyżkę cukru (jeśli nie chcecie używać cukru dajcie więcej dżemu), pieprz mielony, a także kolorowy.
Bigos dusiłam pierwszego dnia 2.5godziny, drugiego także, a trzeciego tylko godzinę.
Na noc wystawiałam bigos na balkon, ale teraz, gdy temp. w nocy są ujemne najlepiej wstawić garnek do lodówki.
Ostatniego dnia dodałam także odrobinę koncentratu, tak przyzwyczaiła mnie babcia:)
Oczywiście większą część bigosu nakładałam do słoików 0.5l i pasteryzowałam 10min.
Smacznego!
Oczywiście ziele angielskie oraz kolorowy pieprz w takiej ilości to tylko dekoracja
9 komentarzy
Mniam. Pysznie się prezentuje 🙂
Kornelia
nigdy się jeszcze nie odważyłam na gotowanie bigosu.. w końcu to Mama robi najpyszniejszy 🙂
ps. dziękuję Ci.
Bigos uwielbiam! 😀
Co do twojej tarty, to również życzę ci powodzenia. I oddam swój głos. 🙂
Pozdrawiam serdecznie! 🙂
Bigosów tyle ile gospodyń i każdy mi smakuje Twój ma piękny kolor chętnie bym się teraz do niego dosiadła:)Ja też mieszkam w Łodzi:))
Re: Co do pytania to już odpowiadam,przepraszam ale dopiero dziś zobaczyłam:)
Pod zdjęciami po prawej stronie masz jasno szary napis link Within kliknij w niego i otworzy ci się strona ,wpisz tam email nazwę bloga i stories zrób na 5 wtedy będzie ci się wyświetlać 5 okienek ze zdjęciami a nie np.3 no chyba że chcesz 3-4 .a i zaznacz platforme czyli wpisz blogger Wciśnij Get i wyświetli się strona i tam już powinno być wszystko wyjaśnione obrazkowo i na 1 pozycji masz instalację i to cię chyba przeprowadzi na twojego bloga .Powodzenia myślę że udało mi się pomóc daj znać:)
A teraz idę głosować na tartę bo uwielbiam lemon curd)
Re: chodzi mi o te malutkie zdjęcia czyli musisz wejść najpierw do mnie na stronę i tak kliknąć:)
Polskie tradycyjne pyszne danie!
I piękne zdjęcia 🙂
Apetyczny. Dawno nie jadłam bigosu, zatęskniło mi się za nim. Będę musiała ugotować.
Świetnie wygląda 🙂 Najlepszy bigos zawsze od mamy lub babci. Sama się jeszcze za niego nie zabrałam, więc nie wiem jaki będzie mój 😉
Wyższa szkoła jazdy.