Baaardzo lubię migdały podjadać, dodawać do muffinek,
posypać owsiankę, ale te ciasteczka to prawdziwa migdałowa bajka!:)
Dlaczego uważam, że te ciastka są zdrowe?
Bo mimo dużej ilości kalorii to węglowodanów jest mała ilość,
i to naprawdę zdrowa przekąska.
Ten przepis mignął mi w jakiejś książce z kuchnią francuską,
niestety nie pamiętam tytułu.
Składniki na ciastka z migdałami (15 sztuk)
- 100g migdałów (ja dałam: siekane, płatki migdałowe i cząstki całych w skórce)
- 2 białka
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka masła
- 15g mąki pełnoziarnistej
Miód i masło roztapiamy razem. Białka ubijamy na sztywno.
Do migdałów i mąki dolewamy ostudzone masło z miodem, dodajemy białka. Mieszamy.
Ciastka nakładamy na papierze do pieczenia.
Pieczemy ok. 10 minut w 180 stopni.
5 komentarzy
Czasem wystarczy tylko parę dobrych składników by wyszły jakieś pyszne łakocie 🙂
świetne pyszne ciasteczka – bardzo lubię pochrupać takie zdrowe ciacha ;D
Też uwielbiam migdały. Chociaż ja uwielbiam wszystkie orzechy!
To dokładnie tak jak ja 🙂
Bardzo lubię łączenie migdałów pod różnymi postaciami – jeszcze mąkę bym zamieniła na sproszkowane, ciekawe czy by wyszły:)