Zapiekanka makaronowa z groszkiem, fasolką i brokułami to iście wiosenne danie:) Piękne kolory, które podkreśliłam podając zapiekankę w pomarańczowym garnuszku, sprawiają, że aż chce się jeść! Ta propozycja jest wyjątkowo lekka- nie mamy tu ciężkiego sosu, mięsa, mamy warzywa, makaron i odrobinę śmietanki z serem, która wiąże składniki ze sobą.
Oczywiście do tego typu zapiekanek możecie użyć dowolnych warzyw, na które macie akurat ochotę:) Ja polecam jednak świeże, zielone warzywa. Wyjątkowo świetnie sprawdzi się tutaj groszek cukrowy- jego strączki nadadzą potrawie chrupkości.
Jeśli macie ochotę to dodajcie np. grillowanego lub wędzonego łososia- danie będzie treściwsze, przy tym nadal utrzyma swoją lekkość.
Składniki na 2 porcje:
- 200g makaronu pióra Lubella “Pełne ziarno”
- 200g świeżych brokułów
- 100g fasolki
- 150g groszku cukrowego
- 2 łyżki kukurydzy (odsączonej z zalewy)
- 150ml śmietanki 30%
- 1 jajko
- 2 łyżki startego parmezanu
- sól, pieprz
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Brokuły, fasolkę i groszek podgotowujemy ok. 3-5 minut- warzywa mają być sprężyste i nie stracić koloru. Następnie makaron mieszamy z warzywami i kukurydzą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przekładamy wszystko do naczynek żaroodpornych.
Jajko mieszamy ze śmietanką i parmezanem, tak powstałą mieszaniną polewamy makaron z warzywami. Zapiekankę pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach (najlepiej pod przykryciem). Podajemy z sosem czosnkowym.
Brak komentarzy