Fit/lekkie

Wegańskie babeczki dyniowe (GF)

24 września 2018

Wegańskie babeczki dyniowe (GF) – przygotowane z mąki gryczanej, z dodatkiem sojowego mleka i syropu z agawy. Cudownie pachnące cynamonem, z dużymi kawałkami czekolady w środku. Trzymają świeżość nawet 3 dni, a po podgrzaniu w mikrofalówce przez 30 sekund robią się cieplutkie i mają w środku płynącą czekoladę.

Tak właśnie witamy jesień. Dynią w kuchni, czekoladą w razie nagłego smutku, cynamonem dla zmysłów. Ten przepis to wszystko, co potrzebujecie na jesienny podwieczorek. Nie ma nic lepszego niż jeszcze ciepłe i pachnące wegańskie babeczki dyniowe (GF). Z tym przepisem jest o tyle zabawniej, że zapomniałam o jednym, kluczowym, składniku! Mianowicie, jak wiecie w wegańskim przepisach czasem zastępuje się jajko różnymi innymi produktami – czasem jest to mielony len, a czasem siemie lniane. Ja przygotowałam tę miksturę w szklaneczce iiii zapomniałam ją dodać do ciasta. Trudno jest mi powiedzieć jaki wpływ miałoby siemie na te babeczki, bo i bez niego są przepyszne! Ja to mam szczęście!

Przypominam, mój kubek ma 150g.

Składniki na 12 babeczek:

  • 1/3 kubka mleka sojowego
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 2 kubki mąki gryczanej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 kubek puree z dyni
  • 1/2 kubka syropu z agawy
  • ziarna z 1 laski wanilii
  • 2 łyżki pasty tahinii / ew. oleju kokosowego
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

 

Mleko sojowe miksujemy z pastą tahini, octem jabłkowym, syropem z agawy, puree z dyni. W drugiej misce mieszamy składniki suche. Czekoladę siekamy na mniejsze kawałki. Do mokrych składników dodajemy suche i mieszamy wszystko do połączenia się składników, na końcu dodajemy część posiekanej czekolady (resztę zostawiamy do posypania wierzchu babeczek). Masa będzie dosyć gęsta i klejąca, nakładamy ją do przygotowanej formy na muffiny (możecie zwilżyć olejem kokosowym formę na muffiny, żeby mieć pewność, że muffinki wyskoczą bez problemu). Babeczki nie rosną sporo więc ciasta nałóżcie sporo, na wierzch dodajcie porcję gorzkiej czekolady. Wegańskie babeczki dyniowe pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach. Studzimy i zajadamy!

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz