Kuchnia polska

Tarta ze szpinakiem

13 stycznia 2014

tarta ze szpinakiem-2

Szczerze? Nie spodziewałam się, że ta tarta ze szpinakiem będzie mi tak smakować:) Zrobiłam ją na Sylwestra, kiedy z Mamą i K. wyjechaliśmy do Wrocławia:) Świetnie sprawdziła się zarówno na ciepło jak i na zimno. Podczas transportu również nic się jej nie stało. Obawiałam się początkowo, że ilość białek jest za mała w porównaniu z samym szpinakiem, ale niepotrzebnie:) Tarta wyszła cudownie smaczna i upiekę ją jeszcze nie raz!:)
Inspiracja stąd: KLIK

Składniki na kruchy spód:

  • 1.5 szklanki mąki pszennej
  • 150g masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej

Wszystkie składniki zagniatamy w jednolite ciasto. Formujemy w kulkę i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, wylepiamy nim dno i boki formy do tarty (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia). Nakłuwamy widelcem, wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 20 minut. Następie podpieczone ciasto wyjmujemy i nakładamy do niego farsz.

Składniki na farsz:

  • 900g szpinaku (2x mrożony, po 450g)
  • 3 jajka
  • 1 cebula
  • 150g sera feta
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz
  • płatki chili

Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na oleju do momentu aż się zeszkli. Dodajemy szpinak (może być jeszcze zamrożony), całość gotujemy tak długo, aż szpinak się rozmrozi, a woda z patelni wyparuje. Pod koniec duszenia szpinaku dodajemy czosnek, pieprz, płatki chili oraz ser feta. Mieszamy dokładnie. Odstawiamy do ostygnięcia. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy je na sztywną pianę z odrobiną soli. Do ostudzonego szpinaku dodajemy żółtka, mieszamy dokładnie, następnie wykładamy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Tak przygotowany farsz nakładamy na podpieczony spód, całość wstawiamy jeszcze do piekarnika na ok. 45 minut (180 stopni). Wierzch tarty ozdobiłam resztką ciasta, które mi pozostało po przygotowaniu spodu.

tarta ze szpinakiem

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz