Słodkości

Tarta z rabarbarem

24 maja 2016

Tarta z rabarbarem – nie wiem jak można inaczej (i czy lepiej) uczcić obecność rabarbaru we wszystkich sklepach i na straganach… 🙂 Te zielono czerwone długie łodygi, które można dodać do ciast, przygotować z nich kompot czy np. dodać do owsianki są bardzo proste w obróbce. Niestety rabarbar zawiera dużo szczawianu, który nie jest dobry dla naszego organizmu, stąd zjadanie go na surowo nie jest najlepszym pomysłem. Zdecydowanie lepiej dla Waszego zdrowia i kubków smakowych będzie wybór rabarbaru jako dodatku do ciasta czy tarty. Na blogu możecie znaleźć kilka przepisów na wykorzystanie rabarbaru: ucierane ciasto z rabarbarem i truskawkami , kompot z rabarbaru czy kruche ciasto.

Tarta z rabarbarem, którą przygotowałam można nazwać galette – to rodzaj francuskiego wypieku. Tak przygotowane ciasto z rabarbarem jest bardzo rustykalne, a jego wygląd nie jest aż tak ważny – stąd załamania w cieście kruchym są mile widziane.

Składniki na kruche ciasto:

  • 100g masła
  • 1 szklanka mąki (ja użyłam gryczanej)
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru

Masło zagniatamy z mąką, cukrem oraz żółtkiem. Wyrabiamy na jednolite ciasto, następnie trzymamy w lodówce ok. 30 minut. Po tym czasie ciasto należy rozwałkować na okrąg.

Składniki na nadzienie:

  • 300g obranego rabarbaru
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Rabarbar zasypujemy cukrem i mąką ziemniaczaną. Odstawiamy na 20 minut, zlewamy sok, który się wytrąci.tarta z rabarbarem (1 of 1)

Rabarbar nakładamy na środek rozwałkowanego ciasta, zostawiamy ok. 4-5 cm odstępu od krawędzi. Następnie ciasto zakładamy do środka tak, aby przykryło część nadzienia. Tartę pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach.

Najlepiej jest rozwałkować ciasto już na blaszce/papierze do pieczenia tak, aby nie było trudności w przenoszeniu ciasta do piekarnika.

tarta z rabarbarem (1 of 1)-5

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz