Słodkości

Tarta z budyniem i brzoskwiniami

2 września 2013

Tarta z budyniem i brzoskwiniami.
Pychota- to jedno słowo przychodzi mi na myśl. Tarta słoneczna, smaczna, na kruchym spodzie.

Świetnie sprawdził się tu dodatek cynamonu do budyniu- wcześniej nie pomyślałabym, że brzoskwinie i cynamon to dobrana para.
Korzystajcie ze świeżych owoców, bo już zaraz ich nie będzie!
Brzoskwinie są teraz takie urocze, malutkie, śliczne:)
Idealnie będą pasować do tej tarty z budyniem.

Podane proporcje są na 2 tarty o śr. 15cm.

Składniki na spód:

  • 110g masła
  • 350ml mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli

Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową. Mieszamy je dokładnie i zagniatamy na gładkie ciasto. Odstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy na papierze do pieczenia, wykładamy nim formę do tarty, nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 10 minut w 180 stopniach.

Składniki na budyń cynamonowy:

  • 4 żółtka jaj
  • 300ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu

Kremówkę podgrzewamy, dosypujemy do niej cukier i cynamon. Gdy będzie prawie wrząca dodajemy po jednym żółtku mieszając energicznie. Podgrzewamy budyń do momentu w którym zacznie on gęstnieć. W momencie w którym budyń będzie gęsty możemy go odstawić do ostygnięcia.

Dodatkowe składniki:

  • 4-5 brzoskwiń

Na podpieczony spód wylewamy budyń, rozsmarowujemy go po całej powierzchni tarty. Brzoskwinie myjemy, kroimy je w plasterki i układamy na tarcie. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 25 minut. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

 

Przeczytaj również

6 komentarzy

  • Reply amk 2 września 2013 at 21:04

    Pysznie wygląda!

  • Reply Marrgo 23 września 2013 at 10:47

    powiem Ci że jest rewelacyjna… robiłam już 2 razy i to na pewno nie były ostatnie moje tarty…
    dziękuję za przepyszne ciacho
    pozdrawiam
    :o)))

    • Reply pees 23 września 2013 at 10:49

      cieszę się ogromnie!:))) mnie też smakowała, robiłam ją jeszcze w wersji ze śliwkami <3

      • Reply pychotka 3 lipca 2014 at 11:59

        Mmm wygląda pysznie a może być budyń waniliowy.

  • Reply Kasia Nowakowska 10 kwietnia 2015 at 09:01

    A ja mam ochotę na jakieś ciacho…. z kremem 😀

  • Reply Chillijemy 10 kwietnia 2015 at 10:54

    mmm <3

  • Zostaw komentarz