Obiady

Shepperd’s pie przepis na zapiekankę z jagnięciną

7 listopada 2017

Shepperd’s pie to nic innego jak dwuwarstwowa zapiekanka składająca się z mielonego mięsa jagnięcego lub wołowego, które odpowiednio długo jest duszone w sosie i warzywach, oraz z zapieczonego puree ziemniaczanego. Brzmi jak bardzo prosta potrawa, prawda? Ta zapiekanka, zwana też cottage pie, dokładnie taka jest, jednak smaki, które otrzymujemy są bardzo mocne. Aromatyczne i kruche mięso, sos, który jest przepyszny i duża porcja aksamitnego puree, które po podpieczeniu jest jeszcze bardziej wyraziste – pamiętajcie o dodaniu gałki muszkatołowej – pasuje idealnie!

Oczywiście w tego typu przepisach najważniejsza jest jakość składników. Wybierzcie jagnięcinę/ew. wołowinę z dobrego, znanego, źródła. Najwygodniej będzie Wam kupić kawałek świeżego mięsa i zmielić je w domu – dzięki temu macie pewność, że mięso jest świeże. Generalnie, od zawsze byłam zwolennikiem mielenia mięsa w domu, niekoniecznie od zawsze byłam fanką wielkości tych sprzętów. Posiadając w mieszkaniu małą kuchnię, właściwie aneks kuchenny, każdy centymetr blatu czy stołu jest na wagę złota. W momencie zakupu kilku sprzętów do kuchni to wolne miejsce znacząco się kurczy. Przy zakupie garnków i patelni zawsze decydowałam się na takie, które można bez problemu złożyć – odczepiane rączki itp. to świetne rozwiązanie! Przy zakupie robota kuchennego również warto jest zrobić rozeznanie i dowiedzieć się, jakie sprzęty można do niego dokupić. Ja korzystam z Robota Kitchen Assistent Pro marki Electrolux. Sprzęt ten można wzbogacić o maszynkę do mięsa, maszynkę do makaronu czy np. szatkownicę. W jednym miejscu mam dosłownie cały niezbędnik kulinarny. Moc maszynki jest odpowiednio regulowana mocą samego robota – ja skorzystałam z prędkości najniższej, która i tak zapewniła mi szybkie i dokładne zmielenie mięsa. 

Shepperd’s pie (tzw. cottage pie) jest świetnym wyborem, jeśli na niedzielny obiad planujecie zaprosić swoich znajomych czy rodzinę. Porcja mięsa, warzyw i pysznego puree zadowoli wszystkich. Spróbujcie i dajcie znać, co myślicie o tej potrawie.

Składniki na warstwę mięsną:

  • 600g mięsa jagnięcego/wołowiny
  • 2 cebule
  • 1 szklanka groszku (ew. groszek świeży/z puszki po odsączeniu)
  • 2 marchewki
  • ok. 0.5-0.7l wody/bulionu
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki passaty pomidorowej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • pieprz
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • pietruszka

Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę. Mięso mielimy, dodajemy na patelnię, podsmażamy. Dodajemy czosnek, passatę pomidorową, sos sojowy oraz bulion. Mięso dusimy ok. 20 minut, następnie dodajemy przyprawy, groszek i marchewkę. Zdejmujemy przykrywkę i dusimy tak, aż część wody wyparuje. Mięso jest gotowe po ok. 30-40 minutach. Mięsną część zapiekanki shepperd’s pie możemy przełożyć do naczynia żaroodpornego (ja mam patelnię, której rączkę odczepiam i następnie wkładam ją do piekarnika).

Składniki na puree ziemniaczane:

  • 1kg ziemniaków
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki mleka/śmietanki
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie na miękko. Gdy lekko ostygną, dodajemy do nich mleko oraz masło, ew. śmietanę. Miksujemy/blendujemy całość na gładki krem, doprawiamy do smaku.

Na mięsną warstwę zapiekanki nakładamy puree ziemniaczane, Shepperd’s pie pieczemy ok. 20 minut, po ostygnięciu i ponownym podgrzaniu zapiekanki puree ziemniaczane jest zwarte i można je kroić na porcję. Smacznego!

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz