Ser halloumi to cypryjski ser z mleka owczego lub mieszanki serów: koziego, krowiego oraz owczego. W smaku i konsystencji przypominający naszego rodowitego oscypka. Jest słony, twardy, ale podczas smażenia nie rozpływa się, jak nasz góralski przysmak. Możecie go zajadać na zimno, bez obróbki termicznej lub na ciepło, jak w mojej sałatce. Grillowany ser halloumi jest przepyszny i tak ładnie wygląda 🙂
Dla równowagi smaku do słonego sera postanowiłam dodać świeże morele, które świetnie się sprawdziły. Sałatka jest prosta w przygotowaniu, może stanowić samodzielny posiłek, który zaspkoi Wasz głód.
Składniki:
- ser halloumi
- świeża roszponka
- 4 morele
- 2 pomidory malinowe
- oliwa
- ocet balsamiczny
- pieprz, chili
Ser halloumi kroimy w 2-3 cm plastry i grillujemy z dwóch stron na rozgrzanej patelni, na odrobinie oliwy. Morele i pomidory myjemy, kroimy na połówki lub jeszcze drobniej. Roszponkę myjemy i osuszamy. Na roszponce i owocach układamy ser, całość doprawiamy pieprzem oraz chili. Podajemy z grzankami.
Brak komentarzy