Fit/lekkie

Sałatka z granatem i figami

3 grudnia 2015

salatka z figami i granatem (1 of 1)Sałatka z granatem i figami jako przełamanie smaku dla sera pleśniowego. W sałatce ze szpinakiem musimy zadbać o to, aby smaki były wyraziste, bo sam szpinak nie ma w zasadzie smaku. Ja postawiłam więc na składniki, które świetnie się razem komponują i cieszą oczy pięknymi barwami.

Dopiero od niedawna odkrywam zastosowanie granatu i fig – wcześniej jadłam je tak po prostu, bez dodatków. Teraz wiem, że owoce granatu świetnie sprawdzają się w deserach np. czekoladowych oraz w sałatkach. Figi pasują również do kanapek czy wytrawnych tart. Fanką szpinaku i roszponki jestem od zawsze i też robię na ich bazie kanapki 🙂 Takie kolorowe,bardzo smaczne! 🙂
Sałatka z granatem jest prosta w przygotowaniu, możecie dodać do niej grillowanego kurczaka, który wzbogaci takie danie.

Składniki:

  • 1 owoc granatu
  • 3 figi
  • szpinak
  • roszponka
  • 1 opakowanie sera brie
  • oliwa,
  • ocet balsamiczny
  • miód
  • sok z cytryny
  • pieprz

Owoce granatu oddzielamy od błonek, figi kroimy na kawałki. Szpinak i roszponkę płuczemy, odsączamy. Ser brie kroimy w kostkę. Oliwę mieszamy z octem w proporcji: 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka octu balsamicznego, 1 łyżeczka soku z cytryny i 1 łyżeczka miodu. Wszystkie składniki mieszamy razem, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.

Ilość szpinaku i roszponki zależy od Waszych upodobań.

salatka z figami i granatem (1 of 1)-2Sałatka z granatem i figami pasuje też do wytrawnych tart. Ja podałam ją z tartą z cykorią i gruszkami, na którą przepis będzie jutro 🙂salatka z figami i granatem (1 of 1)-3

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz