Fit/lekkie

Ryż z warzywami

20 września 2015

ryż z cukinią (1 of 1)-4

Ryż z warzywami towarzyszył mi w ubiegłym tygodniu prawie trzy dni!:) Zrobiłam tak dużą porcję, że miałam zapewniony obiad w pracy od poniedziałku do środy… Nie ma jednak co narzekać, bo to jest mega smaczne! Początkowo chciałam zrobić proste risotto z cukinią, jednak braki w lodówce (m.in. parmezanu i białego wina) uniemożliwiły mi ugotowanie ryżu w ten konkretny sposób. Miałam pod ręką inne składniki, których wspólne skomponowanie było strzałem w dziesiątkę.

Ryż z warzywami możecie podać na zimno lub ciepło – gdy dodacie do niego więcej warzyw czy np/ szpinak/rukolę zmodyfikujecie przepis i powstanie sałatka.

 Składniki:

  • ryż (ja użyłam tego do risotto, jednak zwykły biały, długi również się nada)
  • 1 duża cukinia
  • pomidorki koktajlowe
  • 8 plastrów szynki
  • groszek
  • ser feta
  • pietruszka
  • przyprawy
  • oliwaryż z cukinią (1 of 1)-5

Ryż gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy i przekładamy do miski. Cukinię kroimy na plastry, podsmażamy na oliwie razem z pokrojoną szynką. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki i smażymy z cukinią. Groszek odsączamy z zalewy. Pietruszkę drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy razem, dodajemy pokruszony ser feta, doprawiamy ryż solą i pieprzem, skrapiamy oliwą.

ryż z cukinią (1 of 1)-6

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz