Ryż z warzywami towarzyszył mi w ubiegłym tygodniu prawie trzy dni!:) Zrobiłam tak dużą porcję, że miałam zapewniony obiad w pracy od poniedziałku do środy… Nie ma jednak co narzekać, bo to jest mega smaczne! Początkowo chciałam zrobić proste risotto z cukinią, jednak braki w lodówce (m.in. parmezanu i białego wina) uniemożliwiły mi ugotowanie ryżu w ten konkretny sposób. Miałam pod ręką inne składniki, których wspólne skomponowanie było strzałem w dziesiątkę.
Ryż z warzywami możecie podać na zimno lub ciepło – gdy dodacie do niego więcej warzyw czy np/ szpinak/rukolę zmodyfikujecie przepis i powstanie sałatka.
Składniki:
- ryż (ja użyłam tego do risotto, jednak zwykły biały, długi również się nada)
- 1 duża cukinia
- pomidorki koktajlowe
- 8 plastrów szynki
- groszek
- ser feta
- pietruszka
- przyprawy
- oliwa
Ryż gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy i przekładamy do miski. Cukinię kroimy na plastry, podsmażamy na oliwie razem z pokrojoną szynką. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki i smażymy z cukinią. Groszek odsączamy z zalewy. Pietruszkę drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy razem, dodajemy pokruszony ser feta, doprawiamy ryż solą i pieprzem, skrapiamy oliwą.
Brak komentarzy