Risotto z tuńczykiem, które Wam dziś prezentuję uwielbiam i wielbię pod niebiosa. Pomysł na to danie podsunął mi mój kolega, który ostatnimi czasy całkiem dużo uwagi poświęca siłowni i ćwiczeniom siłowym. Połączenie ryżu i tuńczyka jest idealne – tuńczyk jest źródłem białka, ryż nie zawiera glutenu i jego porcja na pewno będzie lepszym wyborem niż makaron (nawet pełnoziarnisty). Oczywiście tuńczyk z puszki to nie jest to, na co powinniśmy się decydować regularnie, ale raz na jakiś czas warto swoje menu uzupełnić o ten przysmak. Co do ryżu – jeśli bardzo chcecie to zamiast arborio użyjcie ryżu czarnego lub pełnoziarnistego, pamiętajcie jednak, że nie będzie to miało wiele wspólnego z risotto, ale ta wersja będzie zdrowsza.
Ja jestem zdania, że risotto nie powinno się mocno modyfikować – to z założenia klejący ryż z dobrej jakości dodatkami, parmezanem. Do tego kieliszek białego wina i idealny posiłek gotowy!
Składniki:
- 1 szklanka ryżu do risotto
- 1/2 tuńczyka z puszki w sosie własnym
- 2 cebule dymki
- 100 ml białego wina
- 3 szklanki wywaru z warzyw
- suszone pomidory
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka startego parmezanu (można dodać więcej, ale uważajcie, żeby parmezan nie zdominował smaku risotta)
- sól, pieprz
- do podania: oliwa
Dymki siekamy drobno, podsmażamy je na maśle, aż zmiękną i się zarumienią. Nastętpnie dodajemy ryż, podsmażamy go tak długo, aż stanie się przezroczysty, dolewamy wino, czekamy aż odparuje. Do ryżu dodajemy także wywar (gdy się wchłonie dolewamy partiami, po ok. 1/2 szklanki). Ciągle mieszając ryż, i uważając, aby nie był suchy, powtarzamy czynność do momentu, aż wykorzystamy cały wywar i ryż zmięknie, pod koniec gotowania dodajemy tuńczyka z puszki oraz suszone pomidory. Całość mieszamy, doprawiamy do smaku pieprzem. Podajemy z parmezanem i posiekanym szczypiorkiem.
1 komentarz
Proste, ale bardzo fajne połączenie 🙂