Obiady

Risotto z tuńczykiem

16 grudnia 2016

Risotto z tuńczykiem, które Wam dziś prezentuję uwielbiam i wielbię pod niebiosa. Pomysł na to danie podsunął mi mój kolega, który ostatnimi czasy całkiem dużo uwagi poświęca siłowni i ćwiczeniom siłowym. Połączenie ryżu i tuńczyka jest idealne – tuńczyk jest źródłem białka, ryż nie zawiera glutenu i jego porcja na pewno będzie lepszym wyborem niż makaron (nawet pełnoziarnisty). Oczywiście tuńczyk z puszki to nie jest to, na co powinniśmy się decydować regularnie, ale raz na jakiś czas warto swoje menu uzupełnić o ten przysmak. Co do ryżu – jeśli bardzo chcecie to zamiast arborio użyjcie ryżu czarnego lub pełnoziarnistego, pamiętajcie jednak, że nie będzie to miało wiele wspólnego z risotto, ale ta wersja będzie zdrowsza.

Ja jestem zdania, że risotto nie powinno się mocno modyfikować – to z założenia klejący ryż z dobrej jakości dodatkami, parmezanem. Do tego kieliszek białego wina i idealny posiłek gotowy!

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu do risotto
  • 1/2 tuńczyka z puszki w sosie własnym
  • 2 cebule dymki
  • 100 ml białego wina
  • 3 szklanki wywaru z warzyw
  • suszone pomidory
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka startego parmezanu (można dodać więcej, ale uważajcie, żeby parmezan nie zdominował smaku risotta)
  • sól, pieprz
  • do podania: oliwa

Dymki siekamy drobno, podsmażamy je na maśle, aż zmiękną i się zarumienią. Nastętpnie dodajemy ryż, podsmażamy go tak długo, aż stanie się przezroczysty, dolewamy wino, czekamy aż odparuje. Do ryżu dodajemy także wywar (gdy się wchłonie dolewamy partiami, po ok. 1/2 szklanki). Ciągle mieszając ryż, i uważając, aby nie był suchy, powtarzamy czynność do momentu, aż wykorzystamy cały wywar i ryż zmięknie, pod koniec gotowania dodajemy tuńczyka z puszki oraz suszone pomidory. Całość mieszamy, doprawiamy do smaku pieprzem. Podajemy z parmezanem i posiekanym szczypiorkiem.

Przeczytaj również

1 komentarz

  • Reply Jud 16 grudnia 2016 at 22:16

    Proste, ale bardzo fajne połączenie 🙂

  • Zostaw komentarz