Bo co?
Bo serniki na zimno jada się tylko latem?:>
Wcale nie!:)
Ja miałam ochotę na lekkie, zimne ciacho bez pieczenia.
Do spodu wykorzystałam wafle gofrowe,
ale możecie je czymś zastąpić albo całkowicie pominąć:)
Na wierzchu sernika sprawdzi się równie dobrze
galaretka w Waszym ulubionym smaku:)
Składniki:
- 500g serka homogenizowanego, smak waniliowy
- 2 łyżeczki żelatyny
- 150ml śmietany kremówki
- na spód: wafle gofrowe/biszkopty
Składniki na wierzch sernika:
- dżem z owoców dzikiej róży (dostepny w tyg. brytyjskim w Lidlu)
- 100ml wody
- 1 łyżeczka żelatyny rozp. w 70ml wody
Żelatynę rozpuszczamy w 100ml wrzątku. Kremówkę ubijamy, gdy żelatyna ostygnie dolewamy ją powoli do masy, dodajemy serek i mieszamy łyżką.
Dno tortownicy wykładamy wafelkami/biszkoptami, na wierzch wylewamy masę i schładzamy w lodówce co najmniej 2-3 godziny.
200g dżemu mieszamy z wodą, podgrzewamy i mieszamy, aż masa się nam połączy. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę (ostudzoną). Czekamy aż masa ostygnie i wylewamy ją na sernik. Odstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
10 komentarzy
Prosty ale przepyszny 🙂 Taki delikatny powrót do letnich smaków 🙂
I’m never good at ‘no-bake’ cheesecakes. Mine usually turned out either too gelatine-ly or too soft. I never get it right. Your’s looks perfect. Shall bookmark the recipe..thanks for sharing.
prostota najlepsza!
To lubię, szybko i smacznie, czyli “mówisz i masz”:):)
Mnie też naszła ochota na sernik na zimno, robiłam w zeszłym tygodniu 🙂 Pycha!
Fajny pomysł na spód – do wypróbowania 🙂
uwielbiam taki sernik w lecie. 🙂 lub z gorącą czekoladą na wierzchu. 🙂
Cudny:) A mi jakoś serniki na zimno nigdy nie chcą się udać:) To dopiero jest zagadka!
chyba zrobię sernik niedługo 🙂
Mi sie takie serniczki wybitnie z latem kojarza 🙂 Twoj wyglada slicznie z tym rozowym wierzchem 🙂