Słodkości

Proste ciasto z truskawkami i rabarbarem (ucierane)

15 czerwca 2013

Jestem z siebie dumna,
lubię piec, wychodzi mi to nieźle.
Smakuje innym, czasami da się ładnie obfotografować.

Ciasto z truskawkami i rabarbarem, takie proste.

Najłatwiejsze, najsmaczniejsze. 
Wilgotne, słodziutkie, idealne na podwieczorek,
taki ciepły, spędzany w parku czy na tarasie.

Ja uwielbiam ciasta wykwintne, pięknie podane,
czekoladowe czy owocowe.
Ale czasami wystarczy kilka składników,
aby powstało takie ucierane ciasto z truskawkami i rabarbarem.
Proste!:)

Składniki:

  • 250g masła/margaryny
  • 3 jajka
  • 200ml mleka 2%
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 2.5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 50g płatków migdałowych + do dekoracji
  • 1 łodyga rabarbaru
  • garść truskawek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy po jednym jajku cały czas ucierając. Dolewamy mleko i śmietanę. Następnie przesypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sodą.  Dosypujemy płatki migdałów.
Keksówkę lub tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, na wierzchu układamy obrany i pocięty w cienkie paski rabarbar, truskawki myjemy, szypułkujemy i wciskamy w ciasto.
Ucierane z truskawkami i rabarbarem pieczemy ok. 30-45 minut w 180 stopniach.

Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już upieczone.

Przeczytaj również

7 komentarzy

  • Reply Karmel-itka. 15 czerwca 2013 at 23:39

    jakie ładne zdjęcia!
    apetyczne ciasto, mniam!

  • Reply Inspirowane Smakiem 16 czerwca 2013 at 05:15

    Ładnie się prezentuje z tymi powykładanymi owocami na wierzchu. 😉 Lubię takie mixy.

  • Reply Kamciss 16 czerwca 2013 at 12:54

    Mmm bardzo lubię takie ucierane ciasta 🙂

  • Reply DarkANGELika 16 czerwca 2013 at 14:40

    Połączenie przepysznie;)

  • Reply ami 16 czerwca 2013 at 20:42

    czy zamiast ucierania można wszystko zmiksować? czy nie wyjdzie wtedy?

    • Reply pees 16 czerwca 2013 at 21:23

      tak:) ja raz miksowałam a raz po prostu mieszałam trzepaczką!:)

  • Reply gin 18 czerwca 2013 at 18:09

    Uwielbiam takie ciasta – proste i szybkie, e efekt smakowy wspaniały 🙂

  • Zostaw komentarz