Obiady

Placuszki

23 listopada 2013

placuszki_

To najlepsze placuszki jakie miałam okazję przygotować… i zjeść:) Są mięciutkie jak puch. Pachną niesamowicie- ach te przyprawy korzenne!:) Podane z powidłami śliwkowymi przypominają, że już czas świąt i piernika.

Nie mogę się doczekać tych świątecznych dni:) Pierników, kruchych ciastek, krokietów, ryb, tortu orzechowego i muzyki. Mojej ulubionej, której słucham zawsze. Najlepsza składanka ever <3!

Ale z tym wszystkim poczekam do grudnia, żeby nie dać się zwariować:) A te placuszki to tylko taki mały, niewinny przedsmak.

Składniki na ok. 20 placuszków:

  • 250g ricotty
  • 1/3 szklanki cukru drobnego
  • 3 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej
  • do podania: powidła śliwkowe

Ricottę rozcieramy z jajkiem, dodajemy maślankę oraz lej. Mąkę mieszamy z proszkiem, sodą i przyprawami. Dodajemy cukier i mieszamy wszystkie składniki razem. Placuszki smażymy na gorącej patelni ro zrumienienia z obu stron.

Są bardzo delikatne- delikatnie przewracamy je na drugą stronę (gdy już będą rumiane).

Podajemy z powidłami śliwkowymi <3

placuszki_-3

Przeczytaj również

2 komentarze

  • Reply teenager ;) 23 listopada 2013 at 04:48

    zapragnęłam takich korzennych placuszków 🙂 wyglądają przepysznie i z pewnością są świetnym pomysłem na śniadanie 🙂

  • Reply Inspirowane Smakiem 23 listopada 2013 at 07:41

    Te mini placuszki są przesłodkie!

  • Zostaw komentarz