Przekąski i przystawki

Pasta jajeczna

24 listopada 2012
 
Mieliście kiedyś do czynienia z pastą jajeczną?
Ja znam ją dopiero od niedawna, K. zawsze kupował gotową w sklepie- nie wnikałam nigdy w jej skład.
Obiecywałam i obiecywałam, że zrobię, ale odwlekałam to baaardzo długo.
Przy okazji lekkiego tygodnia na smakowitym zabrakło mi już pomysłów na to, co położyć na kanapce- zdecydowałam się na pastę jajeczną z twarogiem i szczypiorkiem.
Zamiast pszennej bułki polecam pieczywo chrupkie- śniadanie czy kolacja przepyszna!
Składniki:
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 200g twarogu chudego
  • 4 łyżki mleka
  • 1 łyżka musztardy z curry- dodała ciut koloru i smaku:)
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz

Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy do niego pokrojone w drobną kostkę jajka. Wszystko mieszamy, dolewamy mleko i łyżkę musztardy. Ugniatamy razem. Szczypiorek siekamy, dodajemy do pasty, doprawiamy ją do smaku odrobiną soli i pieprzem.
Przechowujemy w lodówce przez 2- góra 3 dni.

Na zdjęciu możecie zobaczyć część zestawu, który dostałam od Fabryki Form- Zestaw prezentowy Przekąski. W tym zestawie mieszczą się: moździerz, serwetnik oraz pojemnik na pieczywo Bread&Dip. Zdziwiło mnie, że sam serwetnik jest tak lekki, a przycisk, który utrzymuje serwetki na miejscu tak bardzo ciężki. Moździerz to tak naprawdę 2w1, ponieważ możemy korzystać z większego zagłębienia bądź mniejszego, który u mnie pełnił funkcję podstawy. W zestaw ten wchodzi jeszcze pojemnik na pieczywo, którym jestem absolutnie zachwycona- od dawna szukałam czegoś takiego.
Jeśli jesteście ciekawi pojemnika i tego jak sprawdza się on na imprezie koniecznie zajrzyjcie jutro:) Opowiem Wam trochę o przekąskach na imprezy- co warto zrobić, o czym warto pamiętać.

Przeczytaj również

9 komentarzy

  • Reply Dzikowiec 24 listopada 2012 at 10:09

    Muszę zrobić mojemu Mężowi – ostatnio ma fazę na pastę jajeczną 🙂 Wygląda wspaniale!

  • Reply alucha 24 listopada 2012 at 10:24

    Pastę jajeczną uwielbiam. Od dziecka ją jem – taką domową. Najlepsza z samych jajek z odrobiną majonezu, musztardy, sól, pieprz, a na koniec szczypiorek 🙂
    Pycha!

  • Reply Lidia Krawczyk 24 listopada 2012 at 13:39

    Bardzo lubię takie smarowidła.Zajrzę jutro, bardzo jestem ciekawa Twoich przekąsek 🙂

  • Reply Kamciss 24 listopada 2012 at 13:48

    Mmm bardzo lubię 🙂

  • Reply MartynCia ^^ 24 listopada 2012 at 13:49

    ja nie przepadam, ale ta pasta wygląda naprawdę apetycznie;)

  • Reply What's Baking?? 24 listopada 2012 at 15:16

    Never had egg pasta. I’m sure it’s as good as it looks.

  • Reply Antenka 24 listopada 2012 at 18:10

    moja ulubiona:) uwielbiam smarowidła do chlebka

  • Reply grazyna 25 listopada 2012 at 12:37

    U nas w domu często się ją robi- bardzo lubimy 🙂

  • Reply sisterskitchen 25 listopada 2012 at 15:19

    Lubię, ale sama jeszcze nigdy nie robiłam

  • Zostaw komentarz