Omlet na słodko, nazywany jest królewskim. Puszyste kawałki jajecznej masy zaspokoją głód na długo. Z dodatkiem cukru pudru i świeżych owoców czy dżemu. Podajcie je na leniwe, niedzielne śniadanie, a wszyscy domownicy zaczną dzień z uśmiechami przyklejonymi do twarzy 🙂
Pulchne kawałki jajecznej masy, którą należy dobrze usmażyć z dwóch stron możecie podać również w wersji na słono z pomidorami, szynką, szczypiorkiem i żółtym serem. Jeśli chcecie przygotować tradycyjnego omleta polecam Wam przepis: jak zrobić omlet.
Składniki na 3 porcje:
- 6 jajek
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- świeże owoce/cukier puder
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy je na sztywno. Dodajemy cukier ciągle miksując. Żółtka dodajemy do masy i delikatnie ją mieszamy, mąkę przesypujemy. Masę dzielimy na 3 części, każdą wylewamy na rozgrzaną patelnię i smażymy. Gdy masa się zetnie, omleta kroimy na kawałki, podsmażamy je z drugiej strony tak, aby się ścięły. Podajemy z cukrem pudrem i owocami.
2 komentarze
pycha 🙂
nooo pyszne, pyszne! 🙂