Mazurek cytrynowy (z lemon curd) to wspaniałe ciasto, które zachwyci wszystkich domowników. Mocno słodkie i mocno kwaśne. Bardzo kruchy spód, który świetnie uzupełnia mazurka wielkanocnego. Sam lemon curd jest delikatny i gładki, nie przecierałam go przez sitko, bo dobrze rozmieszałam jajka z masłem – pamiętajcie, aby mieszać energicznie, żeby nie jajko się nie ścięło, a zagęściło płyn.
Co do ilości cytryn – ja miałam duże trzy owoce, jeśli korzystacie z małych to wyciśnijcie sok z 4-5 cytryn.
Aby spód był mocno kruchy pamiętajcie o tym, żeby masło było zimne – nie roztapiamy go wcześniej, rozpuści się ono pod wpływem ciepła naszych dłoni, jak już będziemy zagniatać ciasto kruche. Koniecznie wybierzcie masło o zawartości tłuszczu 82%. Mazurek wielkanocny w tym wydaniu musi znaleźć się na Waszych stołach!
Wymiary blaszki: ok. 20x30cm.
Składniki na kruchy spód:
- 250 g mąki pszennej
- 130 g osełki sieradzkiej
- 50 g cukru pudru
- szczypta soli
- 1 jajko
- 2 żółtka
Masło kroimy w małe kwadraty (dzięki temu łatwiej będzie nam ugnieść ciasto), mieszamy ze wszystkimi składnikami i zagniatamy do momentu, aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Blachę do tarty wykładamy na spodzie papierem do pieczenia, ciastem wykładamy zarówno spód jak i boki blaszki. Tak przygotowane ciasto nakłuwamy widelcem, wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 20-25 minut do lekkiego zrumienienia. Ciasto wyjmujemy i studzimy.
Składniki na cytrynowe nadzienie (lemon curd):
- 3 duże cytryny
- 80g Osełki sieradzkiej
- 100g cukru pudru
- 2 jajka
- do dekoracji: jajka czekoladowe, pokruszone bezy
Cytryny myjemy, trzemy ich skórkę na małej i drobnej tarce. Z cytryn wyciskamy sok, mieszamy go z cukrem pudrem i jajkami. Na małym ogniu podgrzewamy wszystkie składniki, dodajemy również masło, wszystko ciągle mieszamy tak, aby masa gęstniała jednocześnie, a nie ścięła się tylko na spodzie garnuszka. Lemon curd podgrzewamy i mieszamy do momentu, aż masa się zagotuje i mocno zgęstnieje. Jeśli powstaną Wam grudki przetrzyjcie masę przez sitko. Gorącą masę wylewamy na ostudzony spód – w trakcie chłodzenia będzie ona jeszcze gęstsza. Gdy mazurek ostygnie całkowicie, wkładamy go do lodówki na ok. 1 godzinę. Przed podaniem mazurka dekorujemy jajkami czekoladowymi i pokruszoną bezą.
Mazurek cytrynowy (z lemon curd) przechowujemy w lodówce ok. 3 dni. Uważajcie, aby dekoracje nie zafarbowały masy cytrynowej!
Brak komentarzy