Obiady

Makaron z kurczakiem i pieczarkami

11 marca 2013

Makaron wielbię, dziś przepis z pełnoziarnistym:)
Pamiętacie może ten razowy makaron ze szpinakiem?

Muszę Was uprzedzić, że teraz na blogu częściej będą się pojawiały przepisy
w zdrowszym wydaniu:)
Będzie więcej kolorów, warzyw, z czasem i owoców.


Lekki obiad, szybki, smaczny i do powtórzenia:)

Składniki na 2 porcje:

  • 250g makaronu pełnoziarnistego
  • 1 pierś z kurczaka
  • 7 dużych pieczarek
  • 1/2 cebuli
  • 1 puszka pomidorów (u mnie całe)
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego (możecie pominąć lub zastąpić śmietaną)
  • 1 łyżka oliwy
  • zioła: oregano, bazylia
  • pieprz, sól
  • do dekoracji: szpinak

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Pierś z kurczaka kroimy w mniejsze kawałki, pieczarki siekamy w plastry.
Cebulę drobno siekamy.
Na oliwie podsmażamy cebulę, aż będzie szklista. Dodajemy do niej pieczarki i czekamy, aż wyparuje z nich woda. Następnie na patelnie wrzucamy pokrojoną pierś z kurczaka. Wszystko mieszamy razem, dodajemy zawartość puszki z pomidorami. Dodajemy zioła, doprawiamy do smaku.
Całość dusimy ok. 15-20 minut. Gdy patelnie zdejmiemy z gazu dodajemy jogurt naturalny, mieszamy i podajemy z ugotowanym makaronem.

Przeczytaj również

3 komentarze

  • Reply Inspirowane Smakiem 12 marca 2013 at 06:06

    baardzo lubię takie dania:)

  • Reply Camena 12 marca 2013 at 14:19

    Kocham takie apetyczne, domowe, proste dania – koniecznie z makaronem 🙂

  • Reply Sylvia / Happiness is homemade 12 marca 2013 at 18:24

    Bardzo apetyczne danie 🙂 Takie obiady mogłabym jeść codziennie 🙂

  • Zostaw komentarz