Makaron wielbię, dziś przepis z pełnoziarnistym:)
Pamiętacie może ten razowy makaron ze szpinakiem?
Muszę Was uprzedzić, że teraz na blogu częściej będą się pojawiały przepisy
w zdrowszym wydaniu:)
Będzie więcej kolorów, warzyw, z czasem i owoców.
Lekki obiad, szybki, smaczny i do powtórzenia:)
Składniki na 2 porcje:
- 250g makaronu pełnoziarnistego
- 1 pierś z kurczaka
- 7 dużych pieczarek
- 1/2 cebuli
- 1 puszka pomidorów (u mnie całe)
- 2 łyżki jogurtu naturalnego (możecie pominąć lub zastąpić śmietaną)
- 1 łyżka oliwy
- zioła: oregano, bazylia
- pieprz, sól
- do dekoracji: szpinak
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Pierś z kurczaka kroimy w mniejsze kawałki, pieczarki siekamy w plastry.
Cebulę drobno siekamy.
Na oliwie podsmażamy cebulę, aż będzie szklista. Dodajemy do niej pieczarki i czekamy, aż wyparuje z nich woda. Następnie na patelnie wrzucamy pokrojoną pierś z kurczaka. Wszystko mieszamy razem, dodajemy zawartość puszki z pomidorami. Dodajemy zioła, doprawiamy do smaku.
Całość dusimy ok. 15-20 minut. Gdy patelnie zdejmiemy z gazu dodajemy jogurt naturalny, mieszamy i podajemy z ugotowanym makaronem.
3 komentarze
baardzo lubię takie dania:)
Kocham takie apetyczne, domowe, proste dania – koniecznie z makaronem 🙂
Bardzo apetyczne danie 🙂 Takie obiady mogłabym jeść codziennie 🙂