Obiady

Makaron z botwinką

14 czerwca 2016

Makaron z botwinką czyli moje leniwe podejście do gotowania… Są takie dni, że zwyczajnie nie mam ochoty na większe gotowanie. Najchętniej zjadłabym coś gotowego lub wyszła do restauracji, kiedy jednak przeważa ochota na zostanie w domu, gdzie nie wieje, mam pod ręką wszystko, co chcę i wygodny fotel to wtedy ruszam do kuchni z misją: zjeść dobrze, ale szybko. Ugotowanie makaronu zajmuje dosłownie chwilę, a pozostała część składników była w lodówce – nie ma tu więc większej filozofii, a makaron wyszedł naprawdę znakomicie.

Ja nie dodałam do makaronu buraków, skorzystałam tylko z łodyg i liści botwinki, jeśli jednak macie ochotę na buraki, to śmiało możecie je wcześniej podgotować lub podsmażyć i dodać do makaronu, który, uwaga, zabarwi się na fiolet.

Składniki:

  • porcja ulubionego makaronu
  • 1 pęczek botwinki
  • 1 łyżeczka serka śmietankowego/mascarpone
  • 1 ząbek czosnku
  • ew. parmezan
  • oliwa
  • sól, pieprz

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na oliwie podsmażamy chwilę ząbek czosnku (uważając, żeby się nie przypalił, bo będzie gorzki), wyjmujemy go, następnie na patelnię dodajemy posiekane łodygi botwinki i porwane na mniejsze kawałki liście. Podsmażamy wszystko ok. 3-5 minut tak, aby botwinka zmiękła, ale liście nie straciły koloru i jędrności. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, na samym końcu dodajemy serek śmietankowy (lub mascarpone), ewentualnie serek możecie położyć na wierzchu makaronu tuż przed samym jego podaniem. Posypujemy parmezanem i podajemy.

makaron z botwinką (1 of 1)-3

Przeczytaj również

2 komentarze

  • Reply Justyna 14 czerwca 2016 at 09:39

    Jakie proste i świeże danie! Super! 😀

    • Reply pees 14 czerwca 2016 at 09:46

      Dokładnie tak 🙂 Jest naprawdę pyszne!

    Zostaw komentarz