Krokiety z pieczarkami to kolejna odsłona naleśników z wytrawnym farszem:) Równie dobra, a może nawet smaczniejsza od krokietów ze szpinakiem wariacja na ich temat.
Osobiście uważam, że ta wersja krokietów jest najsmaczniejsza!:) Uwielbiam pieczarki- najchętniej chyba jem je ze schabowym lub z jakimś innym duszonym mięskiem. Też tak macie? Muszą być idealnie słone i pieprzne. Wtedy są najlepsze.
Składniki:
- 4 naleśniki
- 300g pieczarek
- 1 mała cebula
- sól, pieprz
- 1 jajko
- 1/2 szklanki bułki tartej + szczypta soli i pieprzu
- 2 łyżki masła
Pieczarki obieramy, kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na maśle do momentu, aż się zeszkli, dodajemy pieczarki i dusimy, aż wyparuje z nich woda. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Bułkę tartą wsypujemy do jednej miseczki, jajko rozbijamy w drugiej. Naleśniki rozkładamy, rozprowadzamy na nich farsz z pieczarek. Boki zwijamy do środka, koniec naleśnika również. Zawijamy krokieta. Gotowego krokieta maczamy w jajku, następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu po ok. 3 minut z każdej strony (do zarumienienia).
2 komentarze
Ja też bardzo lubię z pieczarkami 🙂 do tego kubek barszczu i jestem w siódmym niebie 🙂
Piękne i na pewno pyszne!