Krewetki w żółtym curry z cukinią, tym przepisem raczę Was w ten chłodny i śnieżny dzień. Święta za pasem, a mi się zachciało azjatyckich smaków. Co zrobić? Kocham krewetki i staram się je przygotowywać najczęściej, jak się da. Wiem, że czas świąt nie sprzyja takim specjałom, ale kto nam zabroni?!:) Do przygotowania krewetek w ten sposób potrzebujecie dobrej jakości pasty curry – sama gotowa przyprawa nie zapewni takiej głębi smaku.
Pamiętajcie też, że dobrze jest wcześniej podprażyć przyprawy, wydobędziecie w ten sposób z nich niesamowity aromat. Krewetki nie powinny być długo gotowane – 1-2 minuty i wystarczy, w przeciwnym razie staną się one gumowate.
Składniki na krewetki
- 15 krewetek
- 3 łyżeczki żółtej pasty curry
- 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku
- mleko kokosowe/śmietanka 18% w kartoniku
- 1 cukinia
- sos rybny/sól
- 1 ząbek czosnku
- kawałek papryczki chili
- cytryna
Ja użyłam mrożonych krewetek, które wcześniej rozmroziłam i osuszyłam.
Na rozgrzanej patelni podsmażamy pastę curry z przyprawą curry, dodajemy cienko posiekaną cukinię. Podsmażamy wszystko chwilę, zalewamy mleczkiem kokosowym i gotujemy ok. 15 minut. Po tym czasie dodajemy do sosu krewetki, doprawiamy do smaku sosem rybnym lub solą. Krewetki gotujemy 1-2 minut. Krewetki w żółtym curry podajemy z ryżem/bagietką i cytryną lub limonką.
Brak komentarzy