Keks. Jednak czy do końca prawdziwy? Może brakuje w nim kandyzowanych owoców, ale od czego są suszone śliwki i inne smakołyki?
Nazwę to ciasto keksem, bo przypomina je właśnie ze względu na zawartość dużej ilości owoców i czekolady. Mam nadzieję, że się skusicie i go upieczecie- jest naprawdę pyszny.
Miękki, słodziutki, czekoladowy <3
Ja podawałam z mascarpone i miodem- idealnie pasował do kawy z mlekiem:)
Jeśli boicie się keksów ze względu na ich suchość czy sypką teksturę to koniecznie upieczcie ten! Jest puszysty i naprawdę wilgotny.
Mam nadzieję, że Wam posmakuje i zagości na Waszym stole nie tylko w święta:)
Składniki na formę o dł. 30cm:
- 350ml maślanki
- 120ml oleju
- 2 jajka
- 150g mąki pszennej
- 150g mąki pełnoziarnistej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
- 8 suszonych śliwek
- 8 suszonych daktyli
- garść orzechów laskowych
- 10 oczek gorzkiej czekolady
- 150g drobnego cukru
Suszone owoce kroimy w drobną kostkę, czekoladę i orzechy siekamy (niezbyt drobno). Jajka, maślankę i olej mieszamy razem. Mąki przesiewamy z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą oraz przyprawą korzenną. Łączymy zawartość obu naczyń- mieszamy łyżką i dodajemy suszone owoce, orzechy oraz czekoladę. Ciasto wylewamy do natłuszczonej formy i pieczemy ok. 45-60 minut w 180 stopniach (uważajcie żeby nie poparzyć się gorącą czekoladą- lepiej, żeby keks trochę ostygł przed podaniem).
4 komentarze
Z mascarpone <3 super pomysł na dodatek do ciasta:)
Uwielbiam to ciasto – obowiązkowo na święta 😀
Zrobiłam. PYCHA! 🙂 Na pewno będzie u mnie na święta. Z tym, że ja dodałam 4 łyżki przyprawy do piernika bo lubię takie mocno korzenne wypieki 🙂
ogromnie się cieszę, bo jestem dumna z tego przepisu :)))
ja też go powtórzę!