Przychodzą takie dni, że nie ma się weny/pomysłu na obiad. Chciałoby się zamówić pizzę i tyle.
Z drugiej jednak strony w lodówce siedzi dynia, pomidory, na parapecie jest świeża pietruszka. Przeglądamy blogi, np. takie piękne jak ten, na którym podejrzałam przepis- KLIK i wtedy wiemy, że trzeba się przemóc i coś ugotować. Coś lekkiego i na szybko, najlepiej na dwa dni:)
W takie właśnie dni na ratunek przychodzi nam kasza z warzywami. Możemy ją podać na obiad czy jako przekąskę na zimno na imprezie- np. w liściach sałaty czy jako farsz małych pomidorków.
Ja drugiego dnia dodałam kawałki podsmażonego schabu, całość zalałam beszamelem i podpiekłam ok. 20 minut w 180 stopniach- wyszło przepysznie!
Składniki:
- 1 szklanka kaszy pęczak
- 0.5kg dynii
- 3 pomidory
- pietruszka (wedle gustu)
- 1 duża cebula
- 2 łyżki masła
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- sól, pieprz, chili
Dynię obieramy, kroimy w kostkę. Pomidory możemy sparzyć (ja tego nie zrobiłam bo były wyjątkowo miękkie i bałam się, że się rozpadną). Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na maśle. Dodajemy kaszę i chwilę podsmażamy, następnie zalewamy bulionem, dodajemy dynię i dusimy do momentu aż kasza napęcznieje i zmięknie. Po ok. 15-20 minutach składniki powinny być już miękkie, doprawiamy całość do smaku, dodajemy pokrojone w grube plastry pomidory i wrzucamy posiekaną pietruszkę. Dusimy chwilę. Podajemy najlepiej z kruchą bagietką na ciepło lub zimno.
Brak komentarzy