Fit/lekkie

Kasza z warzywami

19 września 2013

kasza z pomidorami i dyniąPrzychodzą takie dni, że nie ma się weny/pomysłu na obiad. Chciałoby się zamówić pizzę i tyle.

Z drugiej jednak strony w lodówce siedzi dynia, pomidory, na parapecie jest świeża pietruszka. Przeglądamy blogi, np. takie piękne jak ten, na którym podejrzałam przepis- KLIK i wtedy wiemy, że trzeba się przemóc i coś ugotować. Coś lekkiego i na szybko, najlepiej na dwa dni:)

W takie właśnie dni na ratunek przychodzi nam kasza z warzywami. Możemy ją podać na obiad czy jako przekąskę na zimno na imprezie- np. w liściach sałaty czy jako farsz małych pomidorków.

Ja drugiego dnia dodałam kawałki podsmażonego schabu, całość zalałam beszamelem i podpiekłam ok. 20 minut w 180 stopniach- wyszło przepysznie!

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy pęczak
  • 0.5kg dynii
  • 3 pomidory
  • pietruszka (wedle gustu)
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki masła
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • sól, pieprz, chili

Dynię obieramy, kroimy w kostkę. Pomidory możemy sparzyć (ja tego nie zrobiłam bo były wyjątkowo miękkie i bałam się, że się rozpadną). Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na maśle. Dodajemy kaszę i chwilę podsmażamy, następnie zalewamy bulionem, dodajemy dynię i dusimy do momentu aż kasza napęcznieje i zmięknie. Po ok. 15-20 minutach składniki powinny być już miękkie, doprawiamy całość do smaku, dodajemy pokrojone w grube plastry pomidory i wrzucamy posiekaną pietruszkę. Dusimy chwilę. Podajemy najlepiej z kruchą bagietką na ciepło lub zimno.

kasza z dynią i pomidorami

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz