Bez glutenu

Jaglanka kokosowa z syropem klonowym

11 kwietnia 2017

Jaglanka kokosowa z syropem klonowym świetnie sprawdzi się, gdy chwilowo pokłócicie się z kuchnią i o placku jaglanym nie będziecie chcieli słyszeć… Ten przepis jest równie smaczny i jaglankę możecie urozmaicić na mnóstwo sposobów. Przygotujcie ją z dodatkiem mleka kokosowego, dosłodźcie syropem klonowym i użyjcie ulubionych owoców świeżych lub mrożonych, żeby cieszyć się zdrowym śniadaniem nawet jutro! 🙂

Ten bezglutenowy przepis na jaglany budyń Was zachwyci. Oczywiście kwestia dodatków zależy od Was – spróbujcie przygotować jaglankę na mleku migdałowym lub sojowym – będzie równie smaczne! A jeśli wierzch posypiecie wiórkami kokosowymi to już w ogóle mniam!

Składniki na 2 porcje:

  • 1 woreczek kaszy jaglanej
  • 2 szklanki wody do gotowania kaszy
  • 1 szklanka mleka kokosowego do blendowania jaglanki
  • 1 łyżka syropu klonowego do blendowania
  • 1-2 łyżki syropu klonowego/miodu/melasy do podania
  • świeże truskawki

Kaszę gotujemy w wodzie ok. 15 minut – najlepiej, żeby się trochę rozgotowała. Oczywiście już na tym etapie możecie ją delikatnie dosłodzić lub dosolić – jak wolicie. Po ugotowaniu kaszę blendujemy z mlekiem kokosowym i syropem klonowym – możecie dolać więcej mleka/wody tak, żeby budyń miał lżejszą konsystencję. Moja jaglanka była dosyć gęsta, ale właśnie na taką miałam ochotę w sobotni poranek 🙂 Podajemy na ciepło lub zimno ze świeżymi owocami i dodatkową porcją syropu. Smacznego!

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz