Bez glutenu

Jabłka w cieście gryczanym

25 listopada 2016

Jabłka w cieście gryczanym, naleśnikowym, to jest smak, który zdecydowanie powinniście zapamiętać. Przygotowane w ten sposób plastry jabłek są kruche, jędrne, a jednocześnie otulone są miękkim i puszystym ciastem naleśnikowym. Jeśli macie ochotę to przygotujcie je na najbliższy, jesienny, podwieczorek. Podajcie do nich kubek gorącego kakao, a same jabłka w cieście gryczanym oprószcie sporą ilością przypraw korzennych. Myślę, że konfitura z żurawiny czy borówki również świetnie uzupełni smak tej przekąski. Jeśli macie ochotę eksperymentować to polecam wypróbowanie mąki kokosowej lub mielonych orzechów – może być tylko smaczniej!

Składniki:

  • 3 jabłka
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka bez laktozy/ulubionego
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 4 łyżki mąki gryczanej
  • cynamon, kardamon
  • 1 łyżeczka miodu/cukru
  • olej kokosowy do smażenia

jablka-w-ciescie-nalesnikowym-1-of-1-4

Jajko mieszamy z mlekiem, dosypujemy mąkę i całość mieszamy tak, aby nie powstały grudki, do ciasta dodajemy łyżkę oleju, szczyptę soli oraz odrobinę cynamonu. Jabłka myjemy, kroimy je na plastry tak, aby później ze środka każdego plastra móc wyciąć gniazdo nasienne. Rozgrzewamy patelnię z olejem kokosowym, każdy plaster jabłka maczamy w gęstym cieście (nie może być bardzo lejące, jak w przypadku robienia klasycznych naleśników). Smażymy z obu stron na rumiano. Posypujemy cynamonem i podajemy na gorąco.

 

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz