To moja ulubiona sałatka,
popisowa- zabieram ją na każdą imprezę, nie tylko rodzinną.
Ekspresowa, prosta,
mało kaloryczna i przede wszystkim smaczna.
Świetna alternatywa dla ciężkich sałatek z ziemniakami:)
Polecam osobom dbającym o linię!
Składniki na sałatkę:
- 2 torebki brązowego ryżu *
- papryka czerwona
- papryka zielona
- papryka żółta
- ok. 300g szynki (ew. piersi z kurczaka/szynkowej)
- można dodać szczypiorek (zapomniałam!:P)
Składniki na sos czosnkowy:
- 1 kubek jogurtu naturalnego (można zastąpić greckim)
- sól, pieprz, płatki chili – do smaku
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżka majonezu (można dodać więcej dla smaku)
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu, papryki kroimy w drobną kostkę, szynkę również. Gdy ryż przestygnie mieszamy go z warzywami i szynką, przekładamy do dużej miski.
Jogurt mieszamy z majonezem, doprawiamy przyprawami do smaku, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy.
Odstawiamy do lodówki, aby smaki się przegryzły.
Przed podaniem sałatki na jej wierzch nakładamy grubą warstwę sosu. Przechowujemy w lodówce.
*można użyć również dzikiego, białego- ważne jest, aby ryż był ugotowany na sypko!
Ach te kolory!:)
11 komentarzy
o, jaka kolorowa!
podoba mi się.
Kolorowa letnia sałatka. Na pewno jest pyszna. 🙂
od sierpnia czeka mnie dieta, co prawda nie wiem jak zniosę paprykę ale zapisuję sobie Twoją sałatkę bo jest przepyszna. Pozdrawiam
uwielbiam takie pyszne sałatki!
Spróbuję, ale bez ryżu i majonezu 😀
pychota 🙂
Uwielbiam Twoje dietetyczne propozycje 😉
Nie wiem jak ty to robisz ale jestes zajebista,z toba zadna dieta nie jest zla:-)
wygląda bardzo smakowicie. też jestem zwolenniczką jogurtu zamiast majonezu:) wypróbuję. pozdrawiam
pora wypróbować;))
Robię praktycznie tę samą wersję, tylko jeczsze z dodatkiem niewielkiej ilości posiekanych ogf3rkf3w kwaszonych, ale i bez nich przepis jest godny polecenia 🙂