Cytrynowe ciasto ze szpinakiem – piękny kolor, niesamowity smak i puszystość. Takie ciasto powinna upiec każda z nas – świetnie wyglądać będzie na wiosennym stole. Cytrynowe ciasto ze szpinakiem jest wilgotne, bardzo pulchne, lekkie jak chmurka. Pięknie pachnie i smakuje wyśmienicie. Trzyma świeżość nawet 3 dni.
Składniki:
- 150 g mąki pszennej
- 150 g świeżego szpinaku
- 170 g cukru/zamiennika cukru
- 2 jajka
- 100 ml oleju kokosowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka zmielonego młodego jęczmienia
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kropla pasty z wanilii
ewentualnie: cukier puder i sok z cytryny na potrzeby lukru, do posypania: pyłek kwiatowy
Jaja miksujemy z cukrem na puszystą masę, mąkę przesypujemy z proszkiem do pieczenia. Szpinak blendujemy w blenderze z olejem i młodym jęczmieniem. Dodajemy do masy pastę z wanilii. Wszystkie składniki ucieramy razem w mikserze, przelewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką, pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasto musi ostygnąć, powinno bez problemu wyjść z formy. Polewamy je przygotowanym lukrem i posypujemy pyłkiem kwiatowym.
Brak komentarzy