Ciasto z cukinią i bananami (FIT) jest zachwycające. Wilgotne, mięsiste, a jednocześnie strukturę ma delikatną i gładką. Napompowane powietrzem, lekko słodkie, pyszne. Wypieki z warzywami to jest w ogóle fenomen – dzięki takim dodatkom te ciasta są zdecydowanie bardziej wilgotne i nie wysuszają się tak szybko – podobnie było z babką ze szpinakiem czy ciastem z fasoli. Świetna propozycja na wiosenny podwieczorek czy piknik.
Ciasto nie kruszy się bardzo i nie ma żadnego problemu z jego krojeniem. Ja nie użyłam dodatkowej porcji cukru czy tłuszczu – wszystkie składniki podałam poniżej i trzymając się tego przepisu naprawdę powinniście być zadowoleni. Jeśli oczywiście wolicie, aby ciasto z cukinią i bananami było mocno słodkie dodajcie więcej stewii.
Składniki:
- 300 g cukinii
- 3 łyżki stewii lub erytrolu (ja mam mieszankę)
- 3 łyżki masła orzechowego
- 3 jajka
- 2 dojrzałe banany
- 3/4 szklanki mąki pszennej / możecie zastąpić ulubioną mąką
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao nesquik bez cukru
Cukinię trzemy na tarce i małych oczkach, odstawiamy na 10 minut, aby wypuściła wodę i mocno odsączamy. Jajka ubijamy ze stewią na puszystą masę. Masło orzechowe blendujemy z bananami. Do ubitych jaj dodajemy banany z masłem, cukinię oraz przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Masę wylewamy do tortownicy i pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach. Ciasto studzimy, posypujemy cukrem pudrem i podajemy.
Jeśli nie chcecie dodawać więcej stewii, a ciasto z cukinią i bananami wg Was będzie mało słodkie podajcie je z porcją dżemu 100% z owoców – lekko kwaśny smak podkręci smak ciasta!
2 komentarze
Jaki rozmiar foremki? 🙂
śr. 24 cm lub mniej 🙂